The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Dags att bli vegetarian

Sorgliga bilder på vanskötseln på några grisfarmar i Sverige har kablats ut under de senaste dagarna. Alla djurvänner är bestörta och kräver kraftiga åtgärder omedelbart, småskaliga köttätare kanske tvivlar lite inför inhandlandet av julskinkan, medan de inbitna köttätarna kallar detta för skrämselpropaganda som mediavänstern har publicerat i samarbete med djurrättsorganisationerna.

Om vi bara går ifrån hela denna mediacirkus ett tag, och tänker lite större på helheten. Låt oss fundera över nödvändigheten av att bedriva en sådan massiv köttindustri, som i slutändan både är skadlig för människan, djuren och framför allt jorden vi går på. Även om det inte diskuteras öppet, är köttindustrin en stor del av problemet med den globala uppvärmningen och står för cirka 20% av den totala mängden växthusgaser som släpps ut i atmosfären [Time.com]. Vi kan inte tämja den globala uppvärmningen utan att göra folk medvetna om att deras matvanor påverkar jordens klimat i stor skala.

Köttindustrin är ytterst resurskrävande, eftersom enorma massor av vatten och hektar jord används för att odla grödor som ska fodra djuren, och där skogar huggs ner kontinuerligt för att ge plats för mer brukbara marker. Det krävs drygt 19000 liter vatten för att producera cirka ett halvt kilo kött, medan endast 95 liter vatten krävs för samma mängd vete [GoVeg.com]. Uppskattningsvis 33% av all brukbar jord används för produktion av grödor till boskapen [FAO.org]. När många hundratals miljoner människor runtom i världen svälter dagligen, låter vi boskapen äta upp all den mat som hade kunnat mätta dessa människor.

Djuren släpper ut enorma mängder koldioxid, metangas, och nitrous oxide under själva produktionen. Sedan ska vi lägga till utsläppen som sker under transport till och från slakterier, och vidare transport ut till kunderna. Vi ska komma ihåg att kött exporteras utanför landsgränserna och hur resurskrävande det är i jämförelse med icke-animaliska produkter.

För att återgå till nyheten om vanskötseln av grisarna, tror jag tyvärr inte att det är något ovanligt. Måhända sker det ytterst sällan i Sverige, men utanför gränserna då? Hur ser verkligheten ut för av boskapsindustrin i resten av världen? Är den så etisk korrekt som vi vill att den ska vara? Är den så rumsren i Kina eller USA som den är i Skandinavien?

Köttindustrin är djurrättsligt oerhört hemsk, men än värre är det ur ett humanitärt perspektiv där vi i väst äter oss sjukligt överviktiga och dör av kolesterol-relaterade sjukdomar, medan så många människor dör av hunger för att det rena vattnet och miljontals ton mat ges till boskap istället till våra fränder i tredje världen. Jag har bestämt mig, och har gjort ett medvetet val för att försöka eliminera världshungern. Vad är ditt beslut?


6 COMMENT(S):

Tur att man inte äter fläsk då :P

Håller mig till kycklinfilen och fisken ett tag till....


/R

 

Det jag har skrivit gäller HELA köttindustrin, inkluderat kossar, grisar, fåglar och fisk! Vissa djur är ju mer skadliga än andra, men har fortf en stor effekt på vår natur.

 

Det är ju bara att se sig om i dejliga Danmark.. Det borde vara rena lyxlivet för en gris att leva i Sverige jämför med här.. sorgligt nog.

Men hur mycket vatten (sötvatten då..) krävs det för att fånga fisk, och hur mycket metangas släpper de ut? Bara en tanke..

 

:-) Det finns ju som vi vet fler grisar i landet än vad där finns danskar, Louise.

Hehe, när det gäller fiskar är det ju främst utfisket av haven, vår påverkan på ekosystemen när vi bildar enorma fiskfarmar, när vi ger de massa antibiotika och diverse skräp i fodret, när det används genmodifierade fiskar som kan slå ut de naturliga arterna ifall de rymmer... etc etc... :-)

 

Grattis till beslut! Du kommer rädda många tusen individer under ditt liv! Dessutom kommer du leva längre och inte vara en av dem som bidrar mest till klimatförändringarna! Djurvänliga hälsningar, Zofia

 

Tack Zofia. Mitt beslut låg fast redan innan det här.. det befäste det bara. :-)