The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Det första danska valet

Tog mig till vallokalen imorse innan det var dags för skolan. Det var lite vilset, för jag cyklade fel flera gånger innan jag kom till en undanskymd skola någonstans i ett villaområde. Men sedan gick det snabbt, in för att lämna fram valkortet och sedan fick jag de längsta valsedlarna jag någonsin sett. Det var som att få ett pergamentrulle i handen. Fattades bara en fjäderpenna! Nästan 1,5 meter lång var den säkert, där alla kandidater stod listade. Sedan skulle jag vika ihop det bäst jag kunde och knyckla ner dem i plastbehållare.

De preliminära valresultaten visar på att det röda blocket hamnar i majoritet i Odense, där Socialdemokraternas Anker Boye återigen blir borgmästare. Partiet fick cirka 31% (-1,6%), medan deras samarbetsparti Socialistisk Folkeparti fick 18,9% (+10,2%). Regeringspartierna Venstre hamnade på 12,6% (+5,8%), och Dansk Folkeparti på 7,2% (+2,7%).

Nu har jag röstat kommunalt här i Danmark också. Ännu ett steg i "danskfieringen" av mig själv.


Valkort.

4 COMMENT(S):

Ja herregud vad du börjar bli dansk Steve! Om några år är du förlorad =p

Är det sant att man uppmanade folk att inte gå och rösta? Pga spridningen av svininfluensa? Och om man ändå skulle man rösta skulle man se till att inte ta i någon

 

Hehe, jag räknar med att du drar upp mig fr dansk-träsket ifall jag sjunker för djupt Karro! :-)

Jag har inte hört ngt om att man offentligt uppmanade folk att stanna hemma pga influensan. Jag upplever det som att DK ännu inte drabbats lika hårt som Norge el Sverige än.

 

Får du rösta trots att du inte är dansk medborgare?:O

 

Nordiska medborgare får lov att rösta vid kommunala val! :-)