The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Medicin - Antagning 2010

Läs årets ansökningsguide 2013 HÄR! 

Det är ännu lite för tidigt att lämna in ansökningsblanketter för antagningen till det danska läkarprogrammet 2010, men det är viktigt att du tänker på vilka extra kurser du väljer. Verkligheten är sådan att kraven höjs i Danmark, gott folk. Om det beror på att de svenska läromålen har sänkts eller om det från politiskt håll i Danmark vill utestänga fler svenskar på ett diskret sätt, låter jag vara osagt.

Om någon har missat det, kan man utbilda sig till läkare på tre ställen här i Danmark: Köpenhamn, Odense, och Århus. Betygssnitten för antagningen 2009 var följande (kvot 1/stand by):

Köpenhamn 10,3/9,8 (19,81/19,76 svensk skala)
Århus 9,7/9,3 (19,74/19,63)
Odense 9,6/9,4 (19,72/19,65)

Det är fortfarande lite oklart vilka kursnivåer som kommer krävas av en svensk ansökare till antagningen under 2010 om man frågar universiteten, eftersom det fastställs av den statliga myndigheten Cirius. Men som det ser ut nu, höjs antagningskraven i vissa ämnen:

Specifika antagningskrav till 2010s antagning:
Dansk A        motsvarar  Svenska  B
Matematik A  motsvarar  Matematik E
Engelsk B      motsvarar  Engelska B (Eng C till 2011)
Kemi B          motsvarar  Kemi B
Fysik B          motsvarar  Fysik A

Nu hinner ni kanske välja till något extra ämne som exempelvis Engelska C till våren, och slippa vänta ett extra år innan ni uppfyller kraven för antagning till läkarprogrammet i Danmark.

Det är allt för denna gång gott folk, nästa inlägg om antagningen kommer när det närmar sig februari.

Hämtat från Cirius-online.dk

26 COMMENT(S):

När exakt kommer det vara fastställd vilka kurser som kommmer att krävas inför antagningen 2010?

 

Egentligen är det ganska fastställt redan ju. Den tabellen du ser är hämtad fr Cirius. Det är möjligtvis några ändringar de kommer med till nästa års antagning. Jag ska hålla utkik efter ändringar, och meddela er asap!

 

Tror du att Cambridge engelska - CAE certificate in advanced english kan jamställas med Eng C?

Skulle vara meget hyggligt hvis man fick et svar! =)

 

Får du inte betyg i Engelska C om du tagit CAE? Om du gjort det på gymnasiet alltså..

 

CAE är ju mer avancerat än Eng C, så min spontana gissning är ja. Men sen är det ju upp till hur de där Syo-vägledarna räknar här i DK. Du måste nog fråga dem istället. :-)

 

Jag går emot Steve och säger att min gissning är nej. CAE är 50p mindre än Eng C och förbereder en inför ett prov vilket ger en ett certifikat.

Jag har svårt att se att detta skulle jämställas med Eng C, men jag har ju haft fel förut. (en gång ^^).

 

:-) Du har säkert rätt igen, Jonatan.

 

Att engelska C krävs är nytt för 2010 va?

 

Yes Carl, Eng C blir nytt för 2010. Matematik E var ngt nytt för 2009.

 
Tacksam förvirrad gymnasietjej!

tack så jättemycket för infon :-) verkligen, efetr typ en timmes letande hittade jag hit - allt sammanfattat och klart!

 

Det här var verkligen super! Äntligen fick jag reda på det jag letat runt efter i flera timmar. Engelska C och matte E får bli mina individuella val till våren :)

 

Kul att ni hittade hit!

Engelska C börjar krävas fr o m 2011. Söker du i år behövs det inte. Men alltid bra att ha i bagaget antar jag. :-)

 

Hey Steve, kan man räkna in Hemspråk engelska A,B,C som ersättning för Gymnasie Engelska C?

 

Uj, den frågan har jag aldrig fått förr.. Jag kan inte svara på det. Men hemspråk kan ju per automatik inte ge färdigheter i engelska som motsv. Eng C, eller vad tror du?

 

Hej Steve!
Jag undrar om du har en bra hemsida där man kan konvertera sina svenska betyg till danska?
tack!

 

Hej Sara!

Du kan gå in på följande hemsida:

http://www.iu.dk/anerkendelse/eksamenshaandbog-optagelse/lande-og-eksaminer

Där ska du välja "Sverige" i listan, och klicka vidare till "Karakter". Scrolla ner och du hittar omräkningstabell för svenska betyg.

 

Hej Steve! Otroligt bra blogg om läkarstudier!

Jag har en fråga om de specifika antagningskraven. Jag har alla förutom Matematik E. Jag har läst och läst och kommit fram till att det går för mig att komplettera på komvux och därmed bli behörig och kan då söka, men att det betyget ej kan höja mitt betyg, vilket också är skitsamma. Stämmer detta? Eller är det kört att söka för att det inte räknas?

Väldigt tacksam för svar!

/robin

 

Hej Robin!

Det stämmer att du blir behörig genom att läsa Matematik E på Komvux, men att betyget du får inte påverkar ditt betygssnitt, varken pos el neg. Sök bara på!

Lycka till!

 

Detta inlägg har jag missat. Tänka sig att det alltid ska ändras en massa, blir så matt. Eng C till 2011, shit. Har endast läst Eng B. Och Matte E har jag inte ens tänkt läsa. Tar basåret nu till höst och då läser jag Matte C och D. Får väl se om jag tar E-kursen också. Varför bara inte göra allting lätt för alla... Bara massa krångel hela tiden.

 

Christoffer, håller med dig om att det ändras en hel del och i snabb takt... men ja, vem har väl då vågat påstå att det är lätt att försöka bli läkare?

 

Din blogg kommer väl till pass när man kollar runt om läkarstudierna, haha.

Får se om jag kommer in i Sverige. Annars blir det att under sommaren (troligtvis) läsa in Eng C och Matte E. Eventuellt läsa upp Ma A och B, men för att komma in i Danmark behöver jag nog inte göra det. Bara läsa in de kurser som behövs. :)

 

:-) Har du googlat upp min sida kanske, när du checkar runt på nätet?

Jag håller tummarna för att du blir antagen där du vill vara! Kanske inte så smidigt att åka till DK, och tvinga Adam med dig? :-P

 

Hej! Jag vill läsa till läkare, men tror inte att jag kommer in i Sverige, då jag inte har MVG i precis alla ämnen.. Hur pass stor är chansen att komma in i Danmark jämfört med i Sverige? Vet du det?

 

Hej Elisabeth, det är svårt att göra en sådan värdering utifr det lilla du har berättat för mig. Men läs gärna igenom tidigare inlägg ang. antagning till det danska läkarprog och betygssnitten under 2010 så att du får en bild av nivån som krävs. Förutom DK så finns ju fler länder som erbjuder läkarutbildn ifall du verkligen vill bli det. Lycka till.

 

Hej! I tabellen från cirus online som du tidigare har bifogat så står det att Dk:s matte B innefattar S:s matte C, matte D, matte diskret och matte bräddning. Innebär det att man behöver ha gjort en av dessa kurser eller alla fyra?

Tacksam för svar!

 

Jag tolkar det som att du ska ha läst upptill Ma D. Kan också betyda att du uppnår kravet på dansk Ma B när du har läst Ma C. Jag är inte säker...