The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Vellinge kommun borde efterapa DK

Under de senaste dagarna har lilla rika Vellinge kommun i Skåne hamnat på rikskartan. Att Malmö stad har förlagt ett litet transithem för cirka 30 ensamma flyktingbarn inom Vellinge kommuns gränser har skapat enorma rabalder som har beskrivits som dolkslag i ryggen på byborna.

En högst intressant kommentar från Vellinges socialdemokratiska ordförande är: "Vellinge behöver inga Sverigedemokrater, vi har Moderaterna. Det behövs inget mer." Och visst luktar det lite ruttet i resonemangen kring varför Vellinge inte ska ta emot några flyktingar; "Värdeminskning på husen", "otrygghet med flyktingar så nära inpå", och vissa går ännu längre och vägrar ha några som helst flyktingar inom gränserna utan menar att man kan "sätta de i hyddor uppe i Norrland" istället.

Fördomarna är många och för det mesta helt ogrundade. Att barn ensamma måste ta sig till okända marker är bara beklagligt och ytterst sorgligt. De är inte här i Sverige för att suga pengar ur systemet, de är inte här för att ansöka hela släkter till Sverige förutom sin kärnfamilj, de är inte här under falsk täckmantel som 13 åringar fastän de är 20 år, de är inte våldsbenägna farliga barbarer som är ute efter att slå ner din fru och 12 månaders gamla son. Kom till sans och ta fram empatin, om ni är kapabla till det. Det handlar om att göra vår medmänskliga plikt! Vi har möjligheten och därmed ska vi också ta vårt ansvar och hjälpa människor i nöd. Punkt.

Annars kan ju Vellinge kommun alltid göra som man ska börja göra i Danmark. Dansk Folkeparti har naturligtvis lyckats få igenom ännu en underlig idé i nästa års budget. Nämligen att avsätta 20 miljoner danska kronor för att skicka hem invandrare till deras hemländer. Pengarna ska "motivere udlændinge til at forlade Danmark". Hellre betalar de 100.000 DKK per person för att bli av med dem istället för att ha dem i landet. Jag är mållös.


Som gjorda för varandra?

0 COMMENT(S):