The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Läkaretik och granen min

Så var det dags att ta del av professionsetiken, som ett led i förberedelsen av oss som framtida läkare. Två heldagar med korta föreläsningar, rollspel och diskussioner ska aktualisera problematiken kring etiska dilemman som vi kan tänkas hamna i, inom en snar framtid. När jag hörde ordet rollspel, ville jag kasta upp en hårboll. Men det var faktiskt inte så farligt trots allt. Det var så där lagom trevligt idag.

Vi kom att bland annat diskutera autonomiprincipen och hur långt patientens självbestämmande kan sträcka sig. En snart uttjatad situation, som redan nämnts så där en par hundra gånger för oss, är vad en läkare ska göra när en kvinna vill börja med p-piller när läkaren sedan tidigare vet om att kvinnans pojkvän testats positiv för HIV, och inte velat berätta för sin flickvän om det. Vad är mest ändamålsmässigt att göra utan att bryta tystnadsplikten, patienternas rätt till autonomi, eller läkarlöftet?

Till något helt annat, jag har köpt mig en mini-gran. En liten men riktig gran som ska vattnas och hållas vid liv till julafton. Vad gör man inte för julstämningen liksom?


Julegranen 2009.

5 COMMENT(S):

Haha, är det en uttjatad situation, med tjejen som vill börja med p-piller och vars pojkvän läkaren vet har testat positivt för HIV?

Så naiv jag är som trodde det var ovanligt.. :S

 

Haha.. kände samma sak. Det var en intressant "uttjatad" situation.

Fin julgran förresten.. det enda juliga jag har i min lägenhet är julblomman som någon från korskyrkan kom med idag, för att önska god jul. Roomien öppnade och tog emot den.. jag: *skitmisstänksam* "Vad vill de ha för den då?!"

Förresten.. så träffade jag på ovanstående person idag brooor! :D

 

Fast just det exemplet är ju lätt, HIV går under smittskyddslagen och den smittade har skyldighet att berätta för alla denne legat med att det finns en risk att de smittats av HIV.

 

Inte i Danmark.... det är bara Sverige och Kuba som har smittskyddslagen med tvånghämtning som föjd....

/R

 

Jenny och Betty, den är uttjatad för att den tas upp heeela tiden.. gång på gång.. :-P

S., som R. säger är det annorlunda här i DK. Man anser inte att det är en livshotande sjukdom utan ngt man kan leva med, och därmed inget som måste rapporteras..