The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Medicinstudenter som måltavlor

I krig har man i alla tider riktat in sig på att rasera samhällen dels genom att döda männen, men också genom att våldföra sig på kvinnor och barn. Det sistnämnda är en ökänd krigsstrategi som förekommer än idag på olika orosområden runtom i världen.

Men det som skedde för några dagar sen, den 3 december i Somalias huvudstad Mogadishu, är förmodligen en reviderad version av den ovannämnda strategin. En examensceremoni som hölls för nyexaminerade läkarstudenter vid Benadir University, attackerades av en själmordsbombare och 19 människor miste livet.

Jag är förfärad över den utsträckning som dessa krigsherrar är beredda att gå, för att kunna konsolidera sin makt och rasera varenda möjlighet till att få upp Somalia på benen igen. Dessa handlingar leder till att det kaotiska tillståndet som landet befinner sig i bibehålls, och respektive krigsherre kan därmed behålla sin makt över vad land de nu sprider skräck över.

Misären blir om möjligt ännu tydligare när den personal, som har möjligheten att lindra och minska smärtan bland befolkningen, också attackeras. När får vi se ett slut på de meningslösa klankrigen som redan har pågått i över ett halvt sekel?


MSF-läkare med ett undernärt barn.

2 COMMENT(S):

Det det är till att gå ett steg för långt. Det gör så jävla ont i mig. Usch och fy!

 

Då är vi två om det Louise, dubbel usch!