The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

The Arrival

Den 24 januari 2010

Det var som att stiga ut på andra sidan garderoben, likt barnen i sagan om Narnia. Från ett snötäckt Danmark steg vi på flygplanet för att sedan stiga av och mötas av ett ökenlandskap. Bergen i bakgrunden, ökensanden omkring oss, och framför allt värmen i nacken. Vi formligen skuttade nerför trapporna intill flygplanet, glödjen rusade i oss. Äntligen, äntligen efter veckor av hårt läsande och flitigt pluggande på skolan långt in på nätterna, var vi slutligen framme vid vår slutdestination, Aqaba.

Landet är gästvänligt. De är inte helt vana vid turister än, men ser oss oftast heller inte som vandrande dollartecken. Folk som man pratar med eller frågar om hjälp, är tillmötesgående. Möjligtvis beror det också på att vi har två arabisktalande med oss, men det förklara förhoppningsvis inte allt.

Kulturkrocken är oerhört närvarande. Jag ser vuxna män komma gåendes hand i hand nerför gatorna, samtidigt som de flörtar öppet med de unga damerna i vårt sällskap. Jag ser kvinnor i alla möjliga varianter av täckning, från att inte alls ha slöjor, till att enbart låta ögonen titta fram. Men det som är lustigt är att anledningen till att bära burka inte alltid behöver vara en religiös en. Unga flickor täcker sig helt när de går omkring och tigger pengar, för att dölja sin identitet.

Folk är generellt bara väldigt "nyfikna" på oss. De tittar, stirrar, flinar, men än har de inte slängt oförskämdheter efter oss, som vissa gjorde i Egypten. Utan att vi ens inleder något samtal, kan folk på gatan hälsa oss "Welcome to Jordan", utan att det behöver ligga någon egentlig baktanke med det.

Detta bäddar för en intressant vecka, för chansen att uppleva ett nytt land, ny kultur.

1 COMMENT(S):

Åh, vad spännande det låter. Väldigt annorlunda. Hoppas att ni har det toppen!

Jag har alltid velat se synen ett land där män går hand-i-hand utan att folk tittar konstigt, och inte för att de är homosexuella utan för att det inte är något konstigt med det. Tjejer kan hålla varandra i hand utan att det betyder något, varför ska då inte killar kunna göra det? Spännande tankar. :)