The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Back to Work

En bra dag än så länge. Jag har fått många varma leenden och skratt som jag kan livnära mig på under flera dagar framöver. Många undrar varför jag väljer att arbeta inom hemtjänsten, och varför jag inte tar ett annat förhållandevis bättre betalt arbete. Det beror helt klart på behovet och responsen.

När man åker hem till människor, befinner jag mig på deras hemmaplan, deras trygga tillvaro. Där spelar jag på deras villkor. Det tycker jag är något som oftast glöms bort bland de som arbetar inom hemtjänsten, patientens auktoritet. Vad jag gör är att vara en bisittare som erbjuder hjälp när det behövs. Inget mer, inget mindre. Jag anser att det är ett viktigt arbete för dessa människors livsvillkor.

Något av det bästa de vet är när de ska hjälpas i bad. Det sker oftast bara en gång i veckan, höjdpunkten på hela veckan vill jag påstå! Varje gång jag tänker i de banorna tycker jag det hela är så himla tragiskt. Behovet av att duscha och bada blir väl inte mindre med högre ålder? När jag ser hur de skiner upp och ler med hela ansiktet efter ett skönt bad, blir jag varm om hjärtat. Men det dröjer en vecka till nästa gång.

2 COMMENT(S):

Den äldre generationen vill oftast inte duscha/bada oftare än så, då de inte är uppväxta med det. Men det finns, precis som överallt, undantag. Om de borde få duscha oftare om de vill, men tyvärr räcker inte resurserna till. Det är lika på boendet jag arbetar på.

Och hörru, det blev mycket konstiga frukt-begrepp där. Haha. Rambutan, yummy. Men longan eller litchi? Boy... You lost me. Får prova dem någon gång, kollade bilder (älska google) och de såg inte allt för tokiga ut.

Projektarbetet blir klart nästa vecka. Opponering på måndag, mässa på onsdag och självvärderingen ska in på fredagen. Sedan är det HELT finito. Ska bli ruskigt skönt! =)

 

Det är ju inte bara gamla människor som får hjälp, utan även medelålders människor med diverse orsaker till att de får hjälp. Dessa vill oftast kunna tvätta sig oftare än så, uppfattar jag det som. Men ja, allt handlar om resurser... Det är ju inte som förr i tiden, när en person kunde få timmar av hemtjänstpersonalen..