The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Judar är inte Israel

Med anledning av den ökande antisemitismen i bland annat Malmö, men även runtom i Europa, har det på senare dagar blossat upp en häftig debatt om huruvida Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu gör tillräckligt för att förhindra denna utveckling. Det ständigt uppdykande citatet lyder: ”Det har inte förekommit några attacker mot judar, och om judar här vill flytta till Israel är det ingen angelägenhet för Malmö.” [SvD] Något som Reepalu tillbakavisar och påpekar att han inte har fått återge sin riktiga uppfattning. [SvD]

Jag tänker inte ge mig in i den debatten, som mycket väl kan tolkas som startskottet för valkampanjen nere i Malmö. Det som bekymrar mig mest är den vidriga smältdegeln där man kokar samman politik, religion och vanliga människor. Det glöms så lätt bort att ett lands handlingar inte per automatik stöds av hela befolkningen. Vad staten Israel gör i Mellanösternkonflikten ska inte judar som en etno-religiös grupp stå till svars för, anser jag. Även om det i verkligen kan stödjas av många judar, vill jag tro på att även judar är individuella människor med en egen uppfattning av den samhällspolitiska situationen. Jag skulle aldrig finna mig i att folk drar paralleller mellan mig och vad staten Kina gör, och jag kommer heller aldrig att ha det likhetstecknet mellan judar och Israel.

Samtidigt är det lika fel att man kan bli stämplad för att vara en antisemit ifall man höjer rösten för palestiniernas rätt till ett eget land i Mellanöstern. Att vara emot Israels brutala offensiver mot civilbefolkningen och den hänsynslösa expansionen av bosättningar på Västbanken och Golanbergen, ska inte på något vis förknippas med att man skulle vara antisemit av något slag. Det är två åtskilda saker som har lika lite med varandra att göra som vatten och olja. Oavsett hur du argumenterar för sambanden, är du enbart ute och vacklar med cykeln. 

I denna oerhört infekterade konflikt finns väldigt starka åsikter i båda läger, men ifall  parterna inte kan närma sig varandra på sikt, kommer vi heller aldrig få ett slut på människotragedierna. För oss som bor utanför Mellanöstern, är det framför allt arbetet för ett antirasistiskt samhälle som gäller, i att förhindra frammarschen av den främlingsfientliga vågen, vare sig det handlar rasism mot muslimer, judar eller invandrare i ren allmänhet.

2 COMMENT(S):

http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/27/jag-tvingades-flytta-eftersom-min-familj-r-muslimsk?page=1


http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/26/h-gerns-antirasister-struntar-i-trakasserade-muslimer;) God läsning

/R

 

Tråkig läsning! Är absolut medveten om att den problematiken också existerar även om media inte visar den sidan av rasismen. Även om man tänker på att rasism är ngt som föregår mellan svenskar och invandrare, är det minst lika vanligt mellan invandrare. För invandrare är ju ingen homogen grupp.