The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Congratulations, Americans!

Jag gratulerar de över 30 miljoner amerikaner som hädanefter kommer att ha råd med en sjukförsäkring! Främst är det en seger för alla dessa människor som i decennier har blivit nekade en försäkring eftersom de har kända sjukdomar sedan innan, eller att det helt enkelt inte har funnits den ekonomiska möjligheten till det. I andra hand gläds jag över att Obama-administrationen har fått igenom sin hjärtefråga och realiserat deras valfråga, men även infört en av de största sociala reformerna i USA under de senaste hundra åren. "Change" har verkligen kommit till USA nu.

Med den nya reformen innebär det att alla amerikaner hädanefter blir skyldiga att skaffa sig en sjukvårdsförsäkring, och de som inte har råd kommer att få subventioner från staten. Alla barn och ungdomar kommer att omfattas av deras föräldrars försäkringar ända upp till 26 år. Men jag anser personligen att de viktigaste punkterna är förbudet mot försäkringsbolagen att kunna neka någon en försäkring, kräva högre avgifter baserat på kön, hälsa eller yrke, samt förbudet att sätta ett tak för sjukhuskostnader.

Inte överraskande har det höjts kritiska röster från högerflankerna, där republikanerna pratar om Ragnarök, USAs undergång och demoner i kongressen. Man har fokuserat på det faktum att prissumman är astronomisk, men i jämförelse med krigets kostnader i Afghanistan och Irak är det här petitesser. Man har talat om skräcken att bli en socialistisk stat där alla amerikaner tvingas till en sjukvårdsförsäkring, vilket är upp till varje enskild person att bestämma över, anser republikanerna. Den rädslan över utökad federalt inflytande verkar vara så överhängande att man till och med talar om ett eventuellt brott mot grundlagen som ska säkra varje amerikans individuella frihet.

Intressant är att argumenten om pengabrist, höjda skatter, och inskränkt individuell frihet, i första hand framförs av gamla välbärgade vita män. Om det är något fult och socialistiskt att vilja bidra mer ur egen ficka för att andra som saknar möjligheten ska kunna försäkra sig, är jag väl en ful socialist i så fall. Att tala om inskränkt frihet är bara nonsens, anser jag. Alla välbärgade individer har redan en försäkring, de har inte blivit tvingade till att ha en. Vad denna reform i första hand vill avhjälpa är de miljoner som saknar ett socialt skyddsnät på grund av sin socioekonomiska bakgrund. Jag tror personligen inte att dessa tackar nej till en försäkring med motiveringen att "det inkräktar på min grundlagsstadgade frihet". De rika är de sista som ska tala för de fattiga.

Jag hoppas att amerikanerna en dag ska förstå att "the American Dream", inte innefattar att tio procent av dess befolkning går försäkringslösa, att sjuka människor nekas försäkring, och som en konsekvens av detta att familjer måste sälja hus och land för att kunna betala för sjukvård i ett av världens rikaste länder. Den amerikanska drömmen handlar om möjligheterna att uppnå ett bättre, rikare och lyckligare liv, och det är just vad denna hälsoreform handlar om.

An American voice: "President Obama and those who supported him will be remembered as those who chose to do the right thing in spite of formidable odds. Those that continue to believe that he and his supporters are wrong will be remembered only as foil characters; highlighting the greatness of his presidency."Läsvärt:
House passes historic healthcare overhaul [LA Times]
A sweeping victory for Obama, Pelosi [Washington Post]
Obamas största framgång [DN]
Obamas sjukförsäkring vann [DN]
Det här innebär USAs sjukvårdsreform [DN]

3 COMMENT(S):

Jag fick gåshud när jag läste det i DN innan idag. Me so happy! :D Inte för att jag bor i USA, men fatta vilken wind of change han är!

 

Sjukt bra för USA får man ju säga!

 

Det är makt! Äntligen någon som tänker! Jag och Adam satt fastklistrade vid datorn och tittade live när rösterna räknades. Var väldigt spännande faktiskt och vilken förändring i landet. Helt sjukt!

Och tack! Jag valde mellan IVA/UVA och infektion. Pappas sambo, som är syrra, tyckte jag borde ha tagit infektion men jag vet inte. Blir nog bra. Kommer säkerligen lära mig mycket.

Och ni har tur ni! Igår var det härligt vårväder och vårjackan var på men idag öser snön ner, igen. Örk int' nå mer!

Och kör en "McDrive" till barnen, det låter bra. Ska nog jag också göra, kanske. ^^