The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Ett steg närmare EU eller försoning?

Under gårdagen röstade det serbiska parlamentet igenom en resolution som fördömer massakern i Srebrenica 1995 under inbördeskriget i Bosnien. Den fördömde, uttryckte sympati för offrens familjer och beklagade att man inte gjorde mer för att förhindra det.

Det väcker frågor i mitt huvud, då den dåvarande serbiska presidenten Slobodan Milosovic som känt gav sitt fulla stöd för bosnienserberna under kriget, och hade det inte varit för omvärldens påtryckningar, tror jag att bosniakerna blivit rensade och Bosnien integrerats i Serbien. Att erkänna ett folkmord hade varit mer på sin plats, anser jag.

Detta är därför enbart spel för gallerian, enligt min uppfattning. Ett led i att blidka EU och kunna komma igång med förhandlingarna om ett framtida EU-medlemskap, även om det finns liberaler inom parlamentet som förespråkade ett erkännande av folkmord. Det faktum att Radovan Karadžić inte greps förrän juli 2008, att Ratko Mladić ännu är på fri fot, och att den dömda krigsförbrytaren Biljana Plavšić hämtades från Sverige med ett bosnienserbiskt regeringsplan efter frisläppandet, tyder på att motsättningarna mellan serber och bosniaker ännu är starka.

Resolutionen röstades igenom med stor motsträvighet, inte för att försonas med sin mörka historia utan för att kunna komma in i guldklubben och få ta del av de ekonomiska fördelar som ett framtida EU-medlemskap för med sig. Jag vill påstå att resolutionen snarare är ett hån än tröst för de bosniaker vars anhöriga brutalt mördades i Srebrenica.


Läs också:
Serbien fördömer Srebrenicamassakern [DN.se]
Serbien fördömer Srebrenicamassakern [SvD.se]
Serbia offers Srebrenica apolgy [BBC NEWS]
Serbian lawmakers pass declaration condemning 1995 Srebrenica massacre [LATimes]

0 COMMENT(S):