The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Flaggan bränns...

Vilks hit, Vilks dit. När kan vi släppa denna exhibitionistiska konstnär som utför den mest smaklösa konsten jag sett på ett bra tag?

Tydligen har malaysiska muslimer bränt den svenska flaggan utanför den svenska ambassaden i Kuala Lumpur idag. De kräver respekt för deras religion och profeten Muhammed. Det gör de genom att bränna vårt lands flagga.

För det första, respektera Sveriges grundlag som inte tillåter ministerstyre eller begränsningar av yttrande- och tryckfriheten. För det andra, sänk inte ett helt skepp bara för att en dumdristig båtman har pissat på din båt. Med andra ord, låt inte en hel nation stå till svars för något som en enskild individ har utfört.

För all del, demonstrera på och uttryck era åsikter, men akta er för att kräva respekt när ni själva är obenägna att visa sådan i gengäld. En handling säger mer än tusen ord, att bränna en flagga är en kraftfull sådan. Ni kände er kränkta när Vilks framförde er profet som en rondellhund, och jag känner mig lika kränkt av er flaggbränning idag.

6 COMMENT(S):

Älskar verkligen svenska flaggan, blev lite ledsen när jag såg dem bränna den (ropade ut lite Neeej) Hoppas det inte händer något nu, för många hot riktade mot Sverige...

/R

 

Mhm.. det var den här artikeln jag läste när jag blev så arg. Upprörd för att hela landet får ta skulden för det EN man gör.. Och arg för att Vilks inte riktigt fattar skillnaden mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp. Det finns en gräns. Han överträdde den..med måtta.

Sveriges neutralitet, den vänliga auran som omger vårt land..han har förstört den. Idiot.

 

Hans konst må vara smaklös, men nej.. jag tycker inte det är hets mot folkgrupp. Verkligen inte. Det var en provokation mot muslimer, eftersom det är allmänt känt att man inte avbildar Muhammed inom islam. Inget annat än provokation.

Han hade lika gärna kunnat avbilda Buddha istället. Men det kanske inte är lika kul, när buddha redan finns i varje svenskt hem i ngt hörn..

 

Ja, det är verkligen det mest ologiska svaret på en en handling som man anser kränkande.

"Vi kränker tillbaks ännu mer OCH dödshotar"

Suck och jag blir rädd. Vad ska vi göra nu? Jag håller med, kan folk inte bara släppa det?

 

Det är absolut en slags hets mot folkgrupp.

Det var inte en originell provokation - det var en ytterst spekulativ och opportun handling.

Vilks gjorde sin slarviga rondellhund i efterspelet efter Jyllandspostens publicering. Han visste att det skulle bli rabalder och hot. Hans provokation var inte ett uttryck för konstnärens frihet utan just bara en tom provokation. (var medveten om att Mohammed har avbildats i muslimska länder på rätt provokativa sätt, det spelar roll vem som provocerar)

Nu har 200 malaysier bränt svenska flaggan. Är detta representativt för Malaysia? Är det representativt för muslimer i Malaysia?

Varför är det värre att i yttrandefrihetens namn bränna svenska flaggan än att måla rondellhunden? Alltför många fördönmer det ena men inte det andra. Varför?

 

Jag är fullt medveten om att hans "konst" gjordes i en opportunistisk anda. Handlingen som sådan bröt mot anikonismen inom islam ja, men som icke-muslim har man valet att inte följa det förbudet. Om man inte bekänner sig till den religionen, kan man inte låta de reglerna begränsa sina tankar och handlingar, anser jag. Att det sedan gjordes på ett kränkande sätt, ska naturligtvis fördömas!

Det här med yttrandefriheten kräver att alla parter har en hög toleransnivå; väst ska aldrig begränsa bärande av slöja eller byggnation av moskéer med tillhörande minareter, och det ska heller aldrig behöva riktas dödshot mot individer som har sagt el gjort ngt om islam.

Vad gäller flaggbränningen har jag inte antytt att det skulle vara representativt för Malaysia som sådan, utan jag riktade mig mot dem som utförde handlingen. Bemärk att jag tycker att det är lika illa att bränna en flagga som att skända en religions profet.