The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Health Care Reform

Efter en dag med näsan i böckerna, kommer man hem (via gymmet för en gångs skull) och försöker förstå mig på världshändelserna. Ikväll skakar jag mitt huvud över hälsoreformen som president Barack Obama försöker få igenom kongressen. Efter förra veckans misslyckade försök att, på bästa sändningstid, överbrygga skillnaderna mellan demokrater och republikaner, kan presidenten nu endast mana kongressen att rösta för reformen. [BBCNews.com]

Jag undrar vad som skiljer USA så mycket från andra i-länder. Varför är så många människor, främst republikanerna, emot att ha en heltäckande sjukvårdsreform för alla människor som saknar förmågan att kunna försäkra sig själva? Varför är USA det enda industriella landet som saknar ett ordentligt socialt skyddsnät till sin befolkning? Ibland undrar jag om den övertygelsen att staten ska hålla sig borta från människors liv, kan vara så stark att man hellre ser sina medmänniskor sälja hem och hus för att betala sjukhusräkningar, än att man stödjer en gemensam sjukförsäkring. Kan det bero på egoism, eller rentav cynism? Tankesättet att "ifall min familj kan betala för vår försäkring, ska du och din familj också klara av det och om det inte går, är det inte mitt problem".

Jag funderar över ifall min människosyn skiljer sig så kraftigt ifrån amerikanernas, på hur jag vill att samhället jag lever i ser ut. Eller är jag så färgad av min uppväxt i ett socialistiskt land, där det är en självklarhet att man agerar solidariskt med människor som har det sämre än vad jag har det? Där ordet "socialism" inte är ett okvädingsord.

Reform can't wait.

1 COMMENT(S):

Väldigt bra skrivet, som alltid. Håller helt och hållet med. En sådan reform som gynnar alla i samhället vore på sin plats i USA. Mindre privatiserad skulle lösa en hel del det också.

Och tack för kommentarerna. Är ute och reser under detta lov. Ska strax vidare till Örebro och imorgon Uppsala. Har under veckan varit i Gullspång och Skövde. Gäller att ta vara på tiden. Så jobb-SMS har simmat in i mobilen men denna vecka är jag "ledig". :D

Simma lugnt!