The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

"Homosexuals bear the guilt for Srebrenica-massacre"

Jag brukar ibland diskutera kriget i Bosnien och den politiska instabiliteten som fortfarande råder nere i Balkan med Aida. Förvånande nog kan jag tycka att det knappt har gått 15 år sedan slutet på Bosnienkriget och massakern i Srebrenica där tusentals och åter tusentals oskyldiga kallblodigt blev avrättade, medan de fredsbevarande FN-trupperna aldrig lyckades förhindra det. Det är historia som ligger väldigt nära vår tid och som förklarar väldigt mycket av det samhällspolitiska läget idag. Det är en skam att inte fler är medvetna om vår nutidshistoria.

Sedan tidigare har jag försökt belysa problematiken med den amerikanska försvarsmaktens nuvarande anti-gay policy "Don't ask, don't tell". Den nuvarande Obama-administrationen har dragit igång processen med att skrota denna förlegade syn på homo- och bisexuellas "potentiella fara" för militära operationer och moralen i styrkorna. Under gårdagens utfrågning i ett av senatens utskott uttryckte sig den pensionerade amerikanska generalen John Sheehan, att Srebrenica-massakern 1995 orsakades av det faktum att homosexualitet tilläts i den holländska militären.


"They [European countries] declared a peace dividend and made a conscious effort to socialize their military - that includes the unionization of their militaries, it includes open homosexuality. Dutch troops serving as U.N. peacekeepers and tasked with defending the town of Srebrenica in 1995 were an example of a force that became ill-equipped for war. The battalion was understrength, poorly led, and the Serbs came into town, handcuffed the soldiers to the telephone poles, marched the Muslims off, and executed them," Sheehan said. [WashingtonPost.com]

Något mer befängt än vad denna avdankade krigsveteran säger, är svårt att finna. Indirekt menar Sheehan att ifall en soldat har en annan sexualitet än den heteronormativa, är vederbörande svagare och inte kapabel till att tjänstgöra i militären, och på köpet lägger han skulden för en av vår tids värsta massmord, efter andra världskriget, på homosexuella. Detta är ren nonsens för oss som känner till vår historia, men för hundratusentals amerikaner som lyssnar till Sheehan och varken vet var Srebrenica ligger på världskartan eller vilka "Dutch" är, kommer detta låta riktigt jäkla förnuftigt.

1 COMMENT(S):

Usch, har sett denna video (och många andra) tidigare. Vet knappt vad man ska säga...