The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Levande begravd

Jag fortsätter mitt korståg mot den kinesiska regimen med att belysa den problematiken där centralregeringen vill riva gammalt och bygga nytt. Alla skrytbyggen som sticker upp överallt i Kina är imponerande för våra ögon att se, ja visst, men tänk på alla de människor som bodde där innan. Människor tvingas bort från sina hem för att ge plats åt pompösa byggen som ska "stärka den kommunistiska folksjälen".

Varför förvånas jag inte över den hänsynslöshet som en 70-årig gammal kvinna tvingades bort från sitt hem i Hubeiprovinsen i förra veckan? Kvinnan som hette Wang Cuyun vägrade släppa fram rivningsmaskinerna och ställde sig i vägen, men blev nerknuffad i ett dike, begravd under jordmassor och överkörd av bulldozern. Människor runt omkring hann aldrig gräva fram kvinnan innan hon avled. Poliser stod och tittade på utan att göra något.

Nu är den kinesiska regeringen igång med en massa gripanden och ska leta fram alla nödvändiga syndabockar för att stilla folkvreden. För det är så det är, händelsen var auktoriserad från toppen av hierarkin. Jag kan föreställa mig att regeringen påtalade vikten av att få bort dessa människor som stod i vägen för deras plan, till varje pris. Det samma hände under upptakten till OS i Beijing 2008, där människor jagades iväg från sina hem för att regeringen skulle "städa upp" innan världens ögon riktades mot diktaturen.

En beklämmande verklighet.

1 COMMENT(S):

Usch vad hemskt om framförallt hon Wang Cuyun!

Det jag tyckte var tråkigt (som egentligen inte hör hit men ändå gör det på något vis) när jag var i Peking var att allting hade rustats upp för att se så propert och vackert ut. Det var det enda jag inte gillade. Älskar Peking som stad, men just att försöka skildra verkligheten som något annat än vad det är och försköna på ett vis som det inte är, det är tråkigt. Allt hade målats om och gjorts om bara för att se så bra ut som möjligt - vilket gör att det påverkar samhället i det stora hela.