The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Nya lärosäten för utbildning av läkare

Idag kom beslutet från Högskoleverket att Örebro Universitet tilldelas examensrätt för en läkarutbildning. Det är ännu ett led i regeringens arbete att förebygga läkarbristen i Sverige. Sedan tidigare har man utökat antalet platser på de befintliga lärosätena i Lund, Linköping, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Umeå. Detta beslut verkar också vara något som har starkt stöd från landstingen i Örebro, Dalarna och Värmland.

Utbildningen i Örebro kommer att bygga på PBL-metoden. Den är indelad i fyra olika stadium; 'Organ, cell och molekyl', 'Hälsa och sjukdom', 'Diagnostik, behandling och prevention' och 'Medicinsk fördjupning', samt i tre kunskapsområden; biomedicin, klinisk medicin och professionell utveckling. Den verksamhetsförlagda utbildningen utgörs av 121 HP (av totalt 330 HP). Lärosätet kommer att uppta cirka 70 studenter per termin.

Samtidigt är där långt gångna planer på att även Aalborg i Nordjylland, ska få utbilda läkare. Aalborg Universitet väntar på ett slutligt beslut från videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsens, innan ett fjärde medicinstudium är igång i Danmark. Då kommer cirka 100 studenter att upptas till universitetet årligen. Detta har mötts av både tveksamhet och stöd, då Danmark redan är det land som utbildar flest läkare per invånare, samtidigt som läkarbristen är överhängande och rekryteringen till norra delarna av landet är svårt.

5 COMMENT(S):

Vet du möjligtvis ungefär när ett svar väntas i Aalborg-frågan?


Mvh Nils,
läkarstudent.se

 

Hej
Vet du när man kan söka till örebro och skolan i dk?

 

Nils, ett svar väntas inom de närmaste veckorna. Faktiskt ligger där redan ca 200+ ansökningar till läkarprog i Aalborg. Jag vet inte riktigt hur det har gått till.

Antagning till Aalborg sker omgående efter ett positivt beslut fr vetenskapsministern, med terminstart efter sommaren 2010. Vad gäller Örebro vet jag inte.

 

Förresten, ifall du inte redan har gjort en egen sammanställning av historiska antagningsgränser så har jag lagt upp en på läkarstudent.se (en tabell med danska gränser och en med konverteringar till svenska skalan):
http://läkarstudent.se/danmark.html#statistik

 

Åh, det är ju super! :D

Och jag glömde ju svara på en gammal kommentar från förut; jag tror jag har slappa bukmuskler SAMT en stor lungkapacitet. När jag simmade som mest så behövde jag inte ligga i allt för mycket med att hålla andan länge när vi simmade under vattnet. Simmade som längst 2 x 25 under vattnet. :)

Glad påsk nu, Steve! Jag ska frossa i god mat och du ska tentaplugga - rättvist? Dock blir det mycket. Fyller år på tisdag, Robinson-intervju på torsdagen, etc.. :)