The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

The World Today

Vad är det för en förfärlig värld vi lever i? Varför ses inget nyhetsvärde i att rapportera om glädjande nyheter också vid sidan av alla katastrofer, kriser och mänskligt lidande? Jag önskar mig se en värld där moralen står stark, där fred råder, och där ömsesidig respekt är en självklarhet.

Men vi är långt ifrån idealsamhället ännu. Under pågående process med att åter få liv i fredsprocessen mellan Israel och Palestina, offentliggjordes idag planerna på att ytterligare 1600 israeliska bosättningar ska upprättas på ockuperade områden i östra Jerusalem. Detta skedde precis lagom till den amerikanska vicepresidenten Joe Bidens besök i Mellanöstern. Vilken förödmjukelse för den amerikanska administrationen. En provokation som redan ämnar att rasera fredsförhandlingarna innan de ens har kommit igång. Starkt jobbat Benjamin Netanyahu!

Stockholms tingsrätt dömde i måndags en 62 årig uighur med svensk medborgarskap för att ha spionerat på andra uighurs bosatta i Sverige, för Kinas regerings räkning. Idag dementerade den kinesiska regeringen anklagelserna och anser att det är ren nonsens att Kina skulle ha bedrivit underrättelseverksamhet i Sverige. Jag ser det däremot som en självklarhet att den kinesiska regeringen har planterat små öron överallt i världen, speciellt i länder där yttrande-, religiös, och tryckfrihet råder. Nog är Kina rädda att "separatister" ska växa sig starka, både ut- och inrikes.

Sist men inte minst måste jag glädjas över att Google fortfarande står fast vid sitt beslut att inte fortsätta censurera nätsökningen inom Kina. Det är oerhört skönt att det finns någon aktör som tör höja sin röst mot diktaturen i öst, även om företaget riskerar att förlora etableringsmöjligheter på en marknad med en enorm potential. Ifall Kina insisterar på att kineserna inte är mogna att minnas exempelvis massakern på Himmelska Fridens Torg 1989, är Google beredda att lämna landet. Tummen upp för god moral!

1 COMMENT(S):

Efter den kinesiska intrångs-attacken på google, så famkom det ju att kineserna använt bakdörrar som tillkommit på amerikanska myndigheters begäran. Om vi då vänder på steken och ser på saken ur en kinesisk ledares synvinkel. Varför skulle de vilja att google blir stora i kina med fruktansvärt många användare, när detta uppenbarligen öppnar för amerikanskt spioneri?

Det där om censurerade sökresultat är nog inte hela sanningen, bara den del som fungerar fint att publicera här i väst. Själv tycker jag det är förbluffande att folk fortsätter använda gmail efter avslöjandet, att det inte blivit en folklig reaktion. Men saken hamnar nog i en form av mental förnekelse när saken ställs i ett perspektiv av väst vs. kina.

Vänd på saken och se det ur ytterligare ett perspektiv, tänk dig att ryssarna hade utvecklat något som användes av stora folklager världen runt, där det framkommer att ryska FSB tvingat till sig bakdörrar, så att de kan gräva i floden av andra länders medborgares privata kommunikation. Ett spioneri av rätt stora mått där en hel del företagshemligheter och politiska strömningar kan vaskas fram. Hur hade reaktionen sett ut då?

Ja google lämnar nog kina, de kan inte göra så mycket annat och det ursprungliga misstaget var att de lät sig pressas till de där bakdörrarna, google komprometterade sin integritet. Så tolkar i alla fall jag den här historien.

-steelneck