The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Kvot 2 MCQ-test - Antagningsår 2010


Läs årets ansökningsguide till Tandläkar- & Läkarprogrammet 2013 HÄR!

Det är återigen dags för SDUs antagning av kommande läkarstudenter via kvot 2, här i Odense den kommande helgen den 24 april. Alla ansökare som har ett snitt på mer än 14,9 kallas till MCQ-testet. Det sker icke genom konventionell brevväxling, utan via optagelsesselvbetjeningen, till vilken användarnamn och lösenord har sänts ut till samtliga ansökare. Håll er uppdaterade!

Provet omfattar cirka 100 multiple choice frågor, som ska avverkas på 2,5 timmar. SDUs hemsida påtalar att provet på inget sätt ska testa ämnesspecifika kunskaper, utan snarare en 'kvantitativ, kritisk och språklig resonemang'. Exempel på provfrågor finns på SDUs hemsida via följande länk. Tidigare år har jag omtalat MCQ-provet här. Förra året krävdes 44 poäng för att kunna komma vidare till nästa steg i urvalet, Multiple Mini Interviews som hålls den 20 maj 2010. Det är tillåtet att medtaga dansk/svensk-ordbok, vilket varmt rekommenderas!

Ifall man väljer att inte närvara vid provet kommer ens ansökan inte att fortsätta behandlas i kvot 2, utan enbart i kvot 1 efter sista ansökningsdatumet för kvot 1, den 5 juli 2010.

________

Vad gäller transporten till Odense har jag redan fått flera förfrågningar om förslag på bästa sätt:

Danmarks flygrum är på nuvarande tidspunkt helt och hållet stängd, och prognosen för resten av veckan är högst osäker. Flyg till Sturup är likaså helt inställda. Därför är det omöjligt att ta flyget till Kastrup (från Arlanda).

Jag rekommenderar därför att folk, om inte redan, snarast möjligt förköper biljetter till Malmö C för att inte riskera att bli utan, ifall tågkaos utbryter igen när/om Arlanda m.fl. stänger efter att Eyjafjallajökull har spottat ut ännu mer aska.

Fortsätt med Öresundstågen till Köpenhamns Hovedbangård, varefter InterCity- eller Lyntoget tas vidare mot Odense st. Biljetter (’Orange’ = billigare) kan förköpas på www.dsb.dk, eller köpas på plats i DSBs biljettautomater. Sistnämnda alternativ kan däremot kosta mer än dubbelt så mycket.

Vidare transport från Odense station till Universitet sker smidigast med buss nummer 40 eller 41. Virtuell körplan finns här. Var ute i god tid då du förmodligen inte är ensam om att försöka ta dig ut till Universitetet. Får du väldigt bråttom, ring en taxi vettja! (+45-66154415 alt. +45-66122712)

All lycka till på lördag!

 Gissa vilka!

22 COMMENT(S):

Hej Steve
Tack så mkt för reseguiden. Själv väljer jag att ta Swebus hela vägen till kph för att sedan ta tåget till odense.

Jag undrar om du vet var KÖPENHAMN Ingerslevsgade DGI ligger. Det är dit jag kommer att åka med Swebus - har kontaktat dem men det var ingen där som visste om det låg nära Köpenhamns Hovedbangård.... Vet du eller ngn annan möjligtvist om det ligger i närheten?

/M

 

Wow....hade JAG behövt den där beskrivningen skulle jag ha legat vid dina fötter och pussat marken framför dig! :D Ehh.. så jag säger också Tack! Hihi.. fattar inte hur du hinner eller orkar..

 

Du är bra du, Steve! :)

Och antagningspoängen är inte alls hög i kvot 2. Men sedan är det så klart svårare den vägen kanske med tanke på prov, intervjuer, etc. Slagsmål mellan platserna! ^^

 

Får du väldigt bråttom så skjutsar Stevie dig på cykeln. Det vet jag! ;)

/Jingobells

 

Tack så mycket, Steve, för dina uppmuntrande ord. Och så är det väl; när väl dagen är inne så löser sig allt till slut. Bara jag tar basåret så jag får behörigheten sedan löser sig resterande med tiden.

Jaaahaaa, den rat race! Hade helt förträngt den. Haha. Jag ser så mycket film så du vet min hjärna klarar inte av att lagra allt. ;D

Och "rulla" är att vi håller armkrok och rullar.. Haha. "Rulla, de rulla, de rulla, de rull. Rulla, de rulla, de rullelullilej......." - "Tack fö mööö, mätt å glööö, hurraaaa!" Typ så. Haha. Traditioner, du vet. ;)

Obduktions-patienten kom vi fram till hade dött av hjärtsvikt. Fullt med lungödem också så när vi tröck på lungorna rann massor av vätska ut. Väldigt fascinerande. Trodde aldrig vi skulle få klämma och hålla i allt.. Haha.

Och länk till dig? Menar du i högerlisten? Jag brukar aldrig uppdatera den typ men såg att du inte var med där och tänkte "Oh my gosh" (med Montazami-röst) "Hur kan jag ha glömt Steve som jag så flitigt följer?" Haha.

Nej, klockan är 02. Dags att sova. Natti! :D

 

Tack för all superb info steve!

Jag ska göra provet på lördag, men är lite osäker på mina danska-kunskaper..Har du någon uppfattning om hur många svenskar som kommer in via kvot 2? Vore lite intressant att veta hur oddsen ser ut!

 

Eller så bokar man bara direkt till Köpenhamn från Stockholm, varför via Malmö C?

/R

 

KÖPENHAMN Ingerslevsgade DGI, ligger precis vid Banegården (tågstationen)

/R

 

M, varsågod! R har redan svarat på din fråga. Men för framtida användning, kan du alltid slå upp en adress på www.findvej.dk.

Sluta Elisabeth... du är så pinsam ibland!

Anonym, varsågod! Alla är/var vi osäkra på danskan i början, du är inte ensam! Gör ditt bästa bara... SDU har tyvärr ingen detaljerad statistik där antal antagna uppdelas efter nationalitet (vad jag kan finna iaf). KU har det däremot, och av 613 antagna var 98 svenskar år 2009.

R, man måste fortfarande byta tåg på Malmö C. X2000 går inte direkt över bron...än! :-P

 

Jo det är sant den åkte inte över bron sist jag åkte, men den brukar göra det. Det är för att jag tror att p.g.a. tågkaoset så har SJ slagit ihop en hel massa vagnar (när jag åkte hem till Odense i Måndags så var det HELA 16 vagnar som utgjorde det tåget, så de får inte plats på den platformen som är reserverad för SJ-tåg på Kbh stationen). Men för bekvämlighets skull kan man ju köpa en direkt biljett så är allt inkluderat, det var nog det jag mest ville förklara.

Lycka till alla blivande studenter!

/R

 

Mitt tips e att inte ta med er ordbok utan lær er så många ord som møjligt innan provet. Ni kommer inte ha tid att slå upp orden, tro mig.

 

Hej Steve! Believe it or not, men jag gick vidare till MMI! Jippi! Så, nu på tordags gäller det igen alltså.. Jag läste att studerande kommer att sitta med i juryn, vilket teoretiskt sett innebär att du skulle kunna sitta där! Så nu undrar jag; vad skulle du "kolla efter" om du satt i juryn?
Jag undrar även, om man har lärt sig en hel del danska ord under året, ska man då använda dem under intervjuerna eller hålla sig till rikssvenska? Tack för nätets bästa blogg!

Linnea

 

Starkt jobbet Linnea! :-)

Det är en del studenter som håller i de här mini-intervjuerna. Och de har alla riktlinjer för hur de ska gradera varje person som de intervjuar. Jag vet tyvärr inte vad exakt, men att klara sin uppgift på varje station och få fram sin mening är ju viktigast.

Om du använder svenska eller blandad är lite svårt att säga. Många av de är ju vana vid att höra på svenska. Det viktigaste är ju att de förstår dig! :-) Så är det väldigt olika ord mellan svenska och danska, så visst.

Jag ska tänka lite mer på MMI och se om jag kan knåpa ihop ngt i dagarna! :-)

Ha en trevlig helg!

 

Steve!!
Jag ska skicka in mina betyg till århus, odense och köpenhamn snart, VAD SKA VARA MED I KUVERTET??

förutom betygen i sig?

 

Öhh, det är väl bara betygen tydligt markerade med ditt tillfälliga CPR-nr. Ev annat smått och gott som du lovat sända in senare. :-)

 

Hej Steve!

Den här sidan är super-fet-bra!!, hittade den slumpmässigt.
Jag har några frågor om MCQ-testet(hoppas att du har svar).
1. Känner du till nån svensk som har komit in via kvot 2?

2. vad btyder:Du skal til MCQ test den 30.04.2011. Holdnr: H5. Mødetid kl. 11:00, Testtid kl. 12:00, Testlokale: AUD.1. Din Pinkode er: XXXX.
. Du har svaret JA til at komme til optagelsesprøve. Er det forkert, så send en mail til Optagelsen.???

3. och vad händer om jag svarar JA o inte kommer, tor du?

4. Rekomenderar du oss svenskar för MCQ-testet?

/Sandra

 

Hej Sandra,
Vad bra att slumpen förde dig till denna super-feta-bra'a sidan då. ;-)

1. En del av mina vänner kom in via kvot 2. Dock var det innan denna nya form med MCQ+MMI trädde i kraft.
2. Vad är det du inte förstår av den raden? Den sista meningen lyder: "Du har svarat ja till att komma till antagn-provet. Om det är felaktigt, sänd ett mail till Optagelsen."
3. Inget händer mer än att du elimineras från kvot 2 antagningen på SDU.
4. Varför inte? Du slåss om 150 platser på SDU jmf med ynka 10% i KU, AU, AAU. Däremot ska du sätta dig in i danska språket innan MCQ, en absolut nödvändighet!

Steve.

 

Hej igen Steve!

Om jag har uppfattat rätt, så ska man ha Engelska C för att komma in i läkareprogrammet i danmark(alla univ).
Stämmer det?? gäller det även syddanska universitet?

Tack igen
/Sandra

 

Det stämmer bra, Sandra. Eng C krävs för särskild behörighet.

 

Hej Steve!
Jag är intresserad av att läsa till TANDLÄKARE i Danmark. Vet du några bra länkar att tillgå? Alltid lika svårt att veta hur intagningssnittet ser ut och så vidare. Tips på blogg?

Tack på förhand,
Gabbi

 

Hej Gabbi,

Ledsen att behöva göra dig besviken, men jag har ingen koll på tandläkarutbild i DK. Tyvärr.

Steve

 

Hej! Vad är "InterCity- eller Lyntoget"?