The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Skada på Brocas språkområde?

Igår när jag slötittade på ett avsnitt av 'House', hade patienten symptomer på en bakteriell infektion av CNS, till en början i alla fall. Ni vet ju hur raskt föränderliga och makabra patientfallen är! Men jag hängde nästan med i vissa av deras diagnostiska diskussioner kring det avlånga bordet. Det var skitkul! Tänk då om några år!

Idag läste jag om en brittisk kvinna, som efter en kraftig migränattack och sannolikt påföljande stroke, börjat tala engelska med en kinesisk brytning. Fenomenet med främmande brytningar efter en stroke, kallas för Foreign Accent Syndrome (FAS).

Från CNS-kursen kommer vi då ihåg att hjärnans språkcentrum är specialiserad till vänster hjärnhemisfär hos cirka 90-95% av alla högerhänta personer, och närmare bestämt till Brocas och Wernickes språkområden. Brocas area är viktig för den expressiva delen av språket; uttal, tonmelodi, finna ord osv. Wernickes area är däremot viktig för den impressiva delen av språket; språkuppfattning, förståelse, associering av ord osv.

Kan möjligtvis en begränsad skada av Brocas area förklara kvinnans symptomer? Där en lindrig skada på den delen av hjärnan har påverkat satsmelodin, betoningar och uttal av ord, på det vis att det har resulterat i en "kinesisk" brytning. Verkligheten är nog mer komplicerad än så här, men mycket är ännu väldigt svart eller vitt för läkarstudenten på femte termin.

Språkområden.

2 COMMENT(S):

Duktigt! Som sagt; om några år hänger du med i allt de säger, haha.

Och intressant med hon som fick en brytning på kinesiska. Aldrig hört talas om något sådant faktiskt, fascinerande hur kroppen reagerar. :)

 

Haha ja, det kanske är en bättre tanke; hur kan farmor ens SMS:a? Men mycket är nog påhittat av alla felsms och liknande. Men ändå roligt.

Och bara för att du ska få som du vill har jag nu ändrat till hemmaMAN istället för hemmaFRU. ;)

Och klart jag tycker det är intressant som inte läser lika flitigt om det. Kommer nog tröttna på det när jag väl börjat. Haha. :)