The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

I laboratoriet

Vi har under de senaste dagarna omsatt torr teori till roligare praktiska övningar i labbet. Att leka med agarplattor, lukta på bakterier och få en viss inblick i den kliniska mikrobiologens vardag, har varit givande. Jag har funnit ännu ett specialistområde som jag inte vill verka inom, men i gengäld har jag förstått att det faktiskt sitter specialistläkare i laboratorierna med stora kunskaper inom mikrobiologin, som exempelvis kan ge rådgivning om vilken sorts antibiotikumbehandling en patient ska få.

Vi avläste våra agar idag, som skulle illustrera vikten av god handhygien. Den första plattan visar på varje enskild individs normala bakterieflora som finns på vår hud, och jag verkar ha några mysiga staphylococcus epidermidis som bor där. Efter att ha doppat händerna i en jästblandning, torkades det av med papper, men som ni ser sitter hur mycket som helst kvar på händerna. God handtvätt kan ta bort en del, men det i kombination med sprit ger det bästa bakteriefria resultatet!

Vitt på rött, nu är det illustrerat vikten av god handhygien i kontakt med patienter. Du vill inte överföra bakterier mellan patienter eller från dig till din patient. Vad som är förargligt i mitt fall är att jag är överkänslig för handspriten. Jag har haft en brännande känsla och klåda i händerna pga handspriten i två dagar nu. Mina asiatiska gener alltså...

1 COMMENT(S):

It's nasty... Stackars dig som är överkänslig. Så mycket som det spritas...