The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Kvot 2 MMI Odense: Antagningsår 2010

Ansökningsguide till Tandläkar- & Läkarprogrammet i Danmark 2013.

Efter att ha svettats igenom MCQ-testet som hölls här i Odense förra månaden, är det dags för nästa steg i gallringen av de kommande 150 studenter till kvot 2-antagningen på Syddansk Universitet. Torsdagen den 20 maj 2010, kommer Multiple Mini Interviews (MMI) att hållas på Winsløwsparken, där cirka 300 studenter (utav de 1000 som skrev MCQ-testet) ska drillas.

Årets MCQ-test var på 95 frågor, som skulle avklaras på 2,5 timmar. Utifrån frustrationen på forumen, verkar det ha varit ytterst svårt att hinna med alla frågorna under den begränsade tiden. Det krävdes ett gränssnitt på 49 poäng på MCQ-testet för att kvalificera sig för MMI.

Förra året gjordes en grundlig genomgång av vad MMIs går ut på här. Vissa saker kan tålas att upprepas:

Generellt: 
i. MMI-uttagningen består totalt av 7 stationer med 8 minuter på vardera att avklara den avsatta uppgiften. När klockan ringer är det dags att gå vidare, det är en helig regel. Bedömarna är inte tillåtna att diskutera uppgiften eller ge feedback.
ii. MMI har inte syftet att testa din kunskapsnivå inom ditt kommande karriärsval, utan det är snarare till för att bedöma din motivation, kognitiva förmåga, kommunikationsfärdighet, samarbetsförmåga, samt dina etiska överväganden.
iii. Det finns inga rätta eller felaktiga svar, utan det är din samlade prestation som avgör din poängsats på varje station. Att kunna argumentera väl för din ståndpunkt eller svar, även ifall det skulle råka vara 'fel', är viktigare än att kunna svara 'rätt' på frågorna.
iv. Som svensk ansökare är det ofrånkomligt att man möjligtvis tänker för mycket på språkbarriären, och är antingen skraj för att inte förstå eller inte bli förstådd. Är det något du inte förstår, fråga. Du är inte den första svensken som deltar i urvalet. Prata naturligt på svenska, som ju är ditt modersmål. Jag kan tycka att det ger bättre flyt än ifall man skulle försöka på någon svensk-danska som gör att du tappar tråden och blir extra nervös.
v. Glöm avklarade stationer och grubbla inte över eventuella tabbar som är begångna. Det kan du ägna dig åt på hemfärden till Sverige. Fokusera på kommande uppgifter!

Stationer: 
På varje station finns instruktioner, och uppgiften som ska lösas inom utsatt tid. All bakgrundskunskap som krävs för att lösa uppgiften blir presenterad för dig. På varje station kan du uppnå maximala 7 poäng. Förra året krävdes 33 poäng av totalt 49 poäng för att bli antagen via kvot 2.

Förra årets stationer var följande:

Samarbetsförmåga: Station med två individer där de står med ryggen mot varandra. Den ena börjar med att ge den andra instruktioner på hur en dropp ska sättas upp, utifrån en bild som den förstnämnda har fått. Sedan blir det ombytta roller, som naturligtvis blir lättare eftersom den som nu får instruktioner redan har en bild i huvudet av hur det ska sitta.


Läsförmåga: Man får ett engelskt texthäfte på cirka 40 sidor, där man ska identifiera två relevanta texter för den gällande uppgiften och hinna läsa dem under 7 minuter, varefter man får cirka 3 minuter på sig att återberätta.

Motivation: Redogöra för din motivation att läsa medicin. Ett gyllene tillfälle att visa din bästa sida!


Diskussion av etik m.m.: En kort redogörelse och presentation av det aktuella ämnet finns till förfogande, innan diskussionen drar igång.
1. "Kosmetiska ingrepp företagna av privata kliniker"
2. "Akuta och kroniska sjukdomar"
3. "Cancerpatienters behandling i Danmark"

Förberedelse: 
i. Få en inblick i vilka riktlinjer som generellt brukar gälla för de som ska bedöma din prestation. Detta dokument är inte specifikt för SDU, men jag antar att det är snarlika för den här typen av antagning. Ladda ner dokumentet här.
ii. Det är viktigare än tidigare att du nu blir vän med danskan. Försök lyssna så mycket som möjligt på danska, på exempelvis DR. Du kan lyssna online eller ladda ner podcasts från hemsidan.

Lycka till med era MMIs och jag håller tummarna! Hade varit roligt att få höra hur det har gått för er efteråt!

9 COMMENT(S):

Urkas, lät allt för drygt.. Men ja, spännande också. :)

 

Hej Steve och alla andra,
nu har jag gjort MMI. Jag tyckte det var väldigt svårt att veta om man "gjort rätt", intervjuarna verkade väldigt kritiska. Det kanske var meningen.

Jag förstod dem ganska bra, men undrar om de verkligen förstod mig med? Flera av dem bad mig prata lite långsammare, men detta "glömde jag bort" efter en stund när man blev ivrig och stressad av tidspressen. Det är svårt att uppträda lugnt samtidigt som man vill verka engagerad. Känns som att jag kommer hamna på medelmåttliga poäng ...

 

STEEEEVEEEE jag kom in!!! :D:D wooho tjalalala! Och det är delvis thanks to dig! Alltså, stor eloge och stort tack till dig så ses vi kanske till hösten eller våren! ;)

/Linnea

 

Det var jag som skrev inlägget innan också btw ...

 

Stort grattis till din plats! :-D Det verkar ju uppenbarligen som att du gjorde bra ifrån dig på intervjuerna, trots vad du trodde efteråt! :-P

Njut av sommaren, sen börjar ditt nya liv! ;-)

 

Ja det känns jätteskönt att kunna luta sig tillbaka nu och se fram emot studiestarten!

Det står dock inte om jag får börja i september eller februari :O Vet du om detta går att ta reda på eller om jag snällt måste vänta till 30 juli innan jag får veta?

Undrar även om du vet ifall man måste tacka ja till platsen? Hittar nämligen ingen info om detta...


Linnea

 

:-) Skönt!

Man brukar kunna gissa sig till det efter åldern.. Tror att alla som upp till ca 22, börjar till våren.. De äldre börjar till hösten. Men det skadar ju inte att ringa och se om de kan ge dig besked :-)

Jag minns inte om jag tackade ja.. :-P Men det sköts via selvbetjening. Mer info följer nog där efter den 5 juli. :-)

 

Ja det blir till att bärga sig till den 30 juni, men jag är så taggad på att komma igång med flytten och studiena och alltihopa! :)

Jag vet att du har sommarlov nu Steve, men hur var det nu igen det där med boende? Jag har anmält mig på studie-bolig, till alla (ca 8) kollegium som ligger i och nära centrum och uni, men är det några speciella kollegium som du kan rekommendera? Eller länka till någon tidigare inlägg om just detta?

Ännu en fråga: Hur myckte får du i studiebidrag? Räcker det eller måste du jobba mycket extra?

Hälsningar LInnea

 

Hej Linnea, jag har ju själv aldrig bott på ngt kollegium, men det är ju mest populärt på de kollegier nära stan, Winslöws och Bikuben. Men det är längre väntetider på dem. Det är ju lite olika med hänsyn till vilka krav man har på lgh. Vissa kollegier delar man kök, medan på ovanstående två kollegier delar man inte på ngt. Jag vet inte vad du föredrar? :-)

Jag tar fullt studielån och bidrag. det räcker gott och väl, även med min dyra hyra. :-) Jag jobbar extra bara för att lyxa till vardagen! ;-)