The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Questions & Answers

Tack för alla frågor som jag har fått! För att vara första gången, är det inte alls illa med så pass många frågor. Jag är inte avskräckt från att göra om det! Mitt värsta scenario var ifall det bara kom en... eller inga (!) frågor alls. Vet att jag har en tendens att skriva för långa svar, ska försöka fatta mig kort(-are). ;-)


Studier & Läkaryrket: 
Vilken skola skulle du rekommendera mellan Odense och Köpenhamn? Vilken annan studieort i Danmark skulle du ha valt nu i efterhand (eller som tvåa)? Ångrar du att du inte började på Linköpings läkarutb.?
Jag har ju bara läst här i Odense, så jag kan ju inte ge en rekommendation när jag inte har provat den andra delen av kakan så att säga. Den primära skillnaden är att utbildningen här i Odense föregår i 8-veckors moduler, medan det är större terminstentor i Köpenhamn. På SDU ingår amanuenser (instruktorer) som en stor del av gruppundervisningen vid sidan av professorernas och lektorernas föreläsningar, medan det på KU bedrivs i högre grad av ämneskunniga (vad jag har förstått i alla fall). Dessutom har KU självklart mycket större resurser än vad SDU någonsin kommer att ha, vilket reflekteras i exempelvis antalet timmar som spenderas med laborationer. KU har mycket mer klinik på andra delen av studiet, jämfört med SDU. Men i gengäld är SDU ensamma om att ställa de kommande läkarna inför ett avslutande ämbetsexamen som kan likställas med AT-provet i Sverige. Med det sagt är det upp till var och en att avgöra vilket som bäst passar en själv. :-)

Jag var en aning medveten om SDUs annorlunda studieordning när jag ansökte, och prioriterade därför SDU som etta. Då valde jag KU som tvåa, och den ordningen ligger fast.

Det är alltid starten som är värst; allt är nytt, man är nyss utflugen från boet och står på sina egna skakiga ben. I början funderade jag mycket över beslutet att ha tackat nej till min plats i Linköping, men inte längre. Jag hade säkert upplevt PBL som oerhört frustrerande. Jag föredrar det mer konservativa sättet att undervisa. :-)

Vad upplever du som tyngst med läkarprogrammet?
Tyngst med studierna är nog mängden material som måste läsas! Särskilt i starten var det en chock hur mycket jag skulle hinna igenom, jämfört med på gymnasiet där man kunde gå igenom tre år med endast en lärobok. Nu kör vi igenom flera böcker på åtta veckor. Jag önskar att jag kunde läsa fler ord per minut! Har för mig att Anna Lindh kunde läsa mer än 1000 ord per minut!

Ska du hoppa av läkarprogrammet och börja jobba som studievägledare för en massa över- och underpresterande framtida läkare?
Haha! Nej du, så länge ingen annan insisterar på att ta min plats, fortsätter jag så länge jag fortfarande har något att bidra med.

Vill du göra din AT i Danmark eller i Sverige?
Jag har inte bestämt mig var jag vill göra min AT-tjänst ännu, men är öppen för båda länder. I Danmark dras ett lottnummer, där lägre tal ger dig större valmöjligheter. Medan AT i Sverige söks som en jobb. Men som sagt, det beror helt på vad som erbjuds vid den tidspunkten. Jag har inte bråttom tillbaka till Sverige. :-P

Vill du arbeta i Sverige när du är helt klar, eller i Danmark, eller någon annanstans?
Jag vill avsluta min AT i Norden i alla fall. Sedan vill jag gärna jobba i tredje världen för någon hjälporganisation om det är möjligt. Annars kanske det måste vänta tills jag har avslutat min ST.

Är det många som hittar sin partner eller bara allmänt blir tillsammans bland svenskarna i Odense?
Eh, visst finner vissa varandra bland medicinarna. Det är ju ett stort utbud. :-P Men det är inte bara 'bland' svenskar, utan även 'internordic'-relationships. ;-)

Är det sant att svenskarna håller ihop och inte har så många danska vänner?
I viss mån blir det så, eftersom man umgicks mer med sina landsmän i början på grund av språksvårigheterna. Men ju bättre vi lär oss danska, och ju mer danskarna lär sig att förstå svensk-norsk-danska, desto mer umgås vi kors och tvärs om landsgränserna. Det är det som är själva charmen med det här! Vi knyter kontakter över hela Norden! Även om det är övervikt på svenska vänner, är det även norrmän, danskar och islänningar i umgängeskretsen.

Vilken läkare skulle du tänka dig bli? Vad vill du specialisera dig inom? Jag är också intresserad av ditt framtida yrkesinriktning. Är det något särskilt det lutar mot just nu?
Jag har haft en viss förkärlek för pediatrin och eventuellt även psykiatrin. Men efter att ha läst och blivit fullständigt förvirrad över embryologin, kanske jag ska tänka om? :-P Och ja om psykiatrin, finns där tillräckligt med skräckhistorier i omlopp redan. Min största farhåga är väl att jag tar med mig jobbet hem.

Plugga i Gdansk i Polen för att sedan söka till överflyttning till Odense (eller Köpenhamn/Århus)?
Självklart går det att bli överflyttad till SDU eller ett av de andra universiteten! Men du måste ha avslutat minst vad som motsvarar första årets studieplan på SDU. Sedan måste det finnas platser för att du kan överflyttas. Följande blankett används för överflyttning till SDU: här. Du har goda betyg, varför inte satsa på kvot 2-antagningen?

Vilket Gymnasium gick du på?
Jag läste IB-programmet på Malmö Borgarskola. 


Icke-studier & icke-läkarrelaterat:
Var finner du inspiration för att kunna behålla din coola stil?
Hah, tack borde jag ju säga först! :-P Inspiration finner jag på gatan, genom att sitta på ett centralt fik och glo på människor! Det är superintressant, prova! Men sedan är jag så mainstream att jag också glor i modemagasin när plånboken tillåter det. Sedan plockar jag ihop lite av varje av det som jag gillar, i den utsträckning som pengapungen tillåter.

Om du fick välja en egenskap att prioritera hos alla människor runt dig - vilken skulle det vara?
Förlåtelse. Jag vet att det låter som något taget från hippie-rörelsen, men tänk vilken underbar värld det hade varit om vi kunde förlåta och gå vidare. Bland mina vänner, vill jag inte ändra på något. Jag umgås med dem just för att de är som de är.

Vad ska du göra i sommar?
Jobba för hyran, förhoppningsvis ta min prekliniska praktik och lite semester. Vad gäller det sista, är det lite småhemligt tills vidare. :-P

Om du fick vrida tillbaks tiden och ändra på en enda sak, vad skulle det vara?
På min förfärliga gubbstil på högstadiet! Pressveck på byxorna! Behöver jag säga mer? :-P Ah, men annars händer allt av en orsak, som har lett till att vi är de vi är idag. Att ändra på en sak, skulle leda till förändring av så många andra saker. Butterfly-effect. Ångrar heller inget som jag har gjort eller inte gjort... :-P

Har du någonsin varit riktigt riktigt kär?
Riktigt, riktigt kär? Hmm, nix dessvärre. Patologisk svår att få på fall? :-S

Vad får dig att skratta så att du gråter?
När någon jäkel kittlar mig på sidorna av bröstkorgen tillräckligt länge!

Brunetter eller blondiner?
Både och? :-P

Hur ser din drömpartner ut?
Ser ut? Jag är så pinsamt ytlig... Får jag hoppa över frågan? Inte? Ok, händerna är bland de första sakerna jag kollar på. Räcker det? Va, inte?! Ehh, alltså det är svårt att pinpointa specifika grejor, det är helheten som spelar roll ju. De yttre attributen väger inte lika mycket som de inre. ;-)

Var har du köpt jackan du bär på bilden?
Armani Exchange i New York.

Varför har du en palestinasjal. Vad har den röda färgen för betydelse? Brukar du ha politiska "statements" i din klädsel?
'Palestinasjalar' är något som vi i väst har hittat på. Den här typen av sjalar är karakteristisk för Mellanösternregionen och bär, så vitt jag förstår, ingen egentlig politisk betydelse. Det är mer den yttre vänstern som har gett sjalen dess politiska laddning. Rätta mig om jag har fel, ni som har bättre koll. Jag är annars så neutral och blank som man bara kan vara när det gäller klädseln. Det tjänar inget syfte med politiska statements mer än för provokation.

Vad har du för framtidsdrömmar?
Att få jobba med utvecklingsarbete och humanitär nödhjälp runt klotet. Hitta min själsfrände och få ett dussin små Stevie-sar! Haha, nej.. tre räcker nog. :-P

Hur mycket tar du i benpress?
Jag vet nog vem som har ställt den här frågan! :-P Ok, ca 90-100 kg.

Tack för denna gång! Zapping out...

10 COMMENT(S):

Besviken på svaret om drömpartnern... du kunde ju ha skrivit massa fina personlighetsdrag du söker efter. Och.... 90-100kg i benpress... mmm... :D tack för svaret.
Kram!

 

Tack så jättemycket för fina/utförliga och bra svar. Trevlig läsning :)

Hoppas du har frågestund snart igen.

Ha en fin dag och ta hand om dig!
Vänligast,
trogen läsare

 

Med de bordtennis-benmuskler du render rundt med Steve, tager hvertfald mere end 100 kg i benpress!

 

hahahahah hvem skrev det pingis-musklerna? :D Tack för frågestunden, intressant läsning!

/R

 

Bra frågor och bra svar, som alltid.

Psykiatrin, där tjänar man storkoven. Haha. Men inget för mig. Jag vill vara inom kirurgin. Narkosläkare intresserar mig lite smått också nu när jag varit på IVA och fått en inblick i den verksamheten. Men har alltid velat bli kirurg.

Och IB; där ser man. Något jag inte visste sedan tidigare. Sökte IB jag med, kommer dock inte ihåg vart, och kom in. Men var då för feg för att klippa dalavingarna. Dumt val men ja, så är det. Hade varit en bra grund det också. :)

 

Haha, det råder stor fascination kring dina benmuskler. Jag är inte bättre själv, var misstänksam när jag säger: "gå före i trappan du"... ;-)

 

#1, hehe.. det stod faktiskt "ser ut" och inget om personlighet.. du får väl ställa den frågan nästa gång! :-P

Trogen läsare, tack för ditt trogna läsande! :-P Detsamma, detsamma!

#3, hehe.. jeg skal 'test my limit' ved næste træning! :-P

Bokmald, jag förstår inte fascinationen! haha.. Det där med "gå före i trappan" fungerar inte på mig... du vet om det! Det är "damerna först" som gäller hos mig! ;-)

 

Steve har awesome leg muscles (Quadriceps)!

 

Jag är helt säker på att du säger Haddå på den bilden.

 

haha, stop commenting my legs! :-P

Det är inte kul att säga 'Haddå' längre.. japanen är ju arbetslös nu när Heroes läggs ner! :-/