The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

A shoulder to lean on

Oftast sker inget särskilt, oftast är det bara pillerna som ska ges eller mat som ska förberedas inför kvällen. Men ibland sker det när man har förtjänat de gamlas förtroende, att de öppnar upp sig för en. När de vågar ventilera sin största skräck och sina rädslor för ålderdomens sista säsong.

Många gamla lever isolerade och ensamma inom fyra väggar. Hos vissa är hemtjänstpersonalen de enda människor utifrån som besöker dem. Hur viktigt är det då inte att jag använder den tiden hos varje klient på bästa sätt, snarare än att som vissa andra skynda mig tillbaka till middagskaffet? Kanske är det för att jag ännu är ung, naiv, och full av förhoppningar om att kunna göra en skillnad, som jag ger allt. Jag hör om alla nya unga läkare som kommer ut i verkligheten med en önskan att göra en skillnad, men efterhand blir alltmer cyniska och glömmer. Kommer jag att glömma?

I sin ensamhet grubblar hon över vad som kommer att hända, vad som händer just nu, och hur rädd hon är inför allt det. Men vem kan hon berätta det för? Hon tog tag i mig och tittade mig djupt i ögonen: "Jeg er så ked af det, Steve. Så ked." Varefter tårarna rann nerför de rynkiga kinderna.

4 COMMENT(S):

Jag är så glad att du arbetar med gamla människor Steve. De behöver verkligen Saint Steve ;-)

 

Det är fint.. men.. vad betyder "ked"? O.o

 

Aw, vad fint. Då är det tur att vettiga människor som du finns där. Jag var hemma hos en tant igår som är helt pigg och 92 år. Hade vrickat foten under natten så hon ville ha lite mer hjälp under dagen än vad hon annars behöver. Så var hem till henne senare, satte mig på sängkanten och pratade och skrattade. Fick veta massor med intressanta saker. Det är så härligt att kunna finnas där. För precis som jag tänkt så länge "Varför har vissa ens hemtjänst? De behöver ju ingen HJÄLP?"

... Men ja, insikten kom till - de vill bara ha någon att ventilera sina tankar med. Hur lätt är det när man är över 90 år, ens man är död och alla barn (utom ett) är läkare och bor utomlands? Så vackert att bara kunna finnas där och ge ett lyssnande öra. :)

 

Sluta retas Jenny! :-P

Betty, 'ked' - sad, unhappy, depressed...