The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Skt Hans afton

Idag har det varit Skt Hans afton, som danskarna firar till minnet av helgonet Johannes Döparen (fördanskat namn), som är född den 24 juni. Och som sig bör, firar man här i Norden alltid dagen innan helgdagen. Det är lite Valborgsmässoafton-känsla över det hela, när danskarna ordnar ett fint bål, och sätter en häxa i mitten för att sedan tända på! Det ska tydligen på gamla dagar haft syftet att skrämma iväg häxorna, som flög till Blocksberg i Harz, Tyskland. Det här är vad danskarna firar istället för Midsommar, kära svenskar. Det finns inget firande på Midsommar här inte, utan det verkar vara något väldigt über-svenskt.

I övrigt har de danska gymnasieeleverna tagit studenten denna vecka. Det vimlar av dem i stan, överallt är dem! Det syns eftersom de använder sin mössa många dagar efteråt också och inte bara på studentdagen! Mössorna kommer i olika färger, och det är inte bara bandet som byter färg, utan även kalotten. Men jag tycker personligen att de svenska studentmössorna är snyggare. De danska ser lite ut som något som Emil i Lönneberga hade på sig.

Annars har min dag bjudit på ett besök hos läkaren för ytterligare en spruta i skinkan. Det svider ännu. Har kommit igång med träningen igen. :-P Sedan var det ett långt kvällspass på jobbet igen. På kvällen får jag köra omkring i en kommunbil och leka viktig. Det är så himla skönt att bara sitta och trycka på pedalen. Nu har jag hittat ett sätt att få ihop mina körtimmar i alla fall, annars kör jag ju nästan aldrig bil.

Skt Hans bål.

0 COMMENT(S):