The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion (UVI) är favoriten på varje vårdhemsavdelning, där gamlingarnas urin titt som tätt testas med urinsticka varefter personalen stolt visar upp en positiv sticka för sjuksköterskan och nästan ser ut som att guldkorn silats fram i urinen. De gamla brukade behandlas för ofta med antibiotika trots att de är asymptomatiska, det vill säga att de är friska bärare av bakterien. Generellt är UVI den vanligaste bakteriella infektionen som drabbar människor.

Det verkar också vara något som tjejer ofta pratar om. Orsaken till att inte killar går omkring och snackar om att de har fått UVI beror på att tjejer är överrepresenterade bland de som smittas, och får du UVI en gång så lär den återkomma fler gånger. Den anatomiska förklaringen till detta fenomen är att kvinnans urinrör är kortare än mannens, vilket i sig utgör en riskfaktor. Mannens urinrör ligger helt enkelt längre ifrån den vanligaste bakteriekällan, ändtarmsöppningen. Faktiskt är det E. coli, som är normalt förekommande i tarmkanalen, den vanligaste bakterien som orsakar infektionen.

Vissa beteendemönster hjälper bakterien på traven att ascendera i urinröret till blåsan, där samlag ökar risken betydligt eftersom det på sätt och vis mekaniskt fasciliterar att bakterier söker sig från ändtarmsområdet mot urinrörsmynningen. Byte av partner gör att man potentiellt utsätts för en ny stam av bakterier. Faktiskt är det sådan att frekvensen av UVI ökar ju oftare man har sex.

Så har du svårt att hålla urinen vid behov, svider vid urinering, illaluktande urin eller smärtor vid blygdbenet? -UVI. Drick tranbärsjuice som är alla gamlingars älsklingsdryck, och gå och kissa för att skölja gångarna efter varje omgång sängkammarlek, så ska du nog kunna minska risken en aning.

3 COMMENT(S):

Tack Steve!

Det är fullt upp denna vecka så har inte hunnit läsa din blogg ännu. Återkommer till helgen. Man tar ju bara studenten en gång, haha.

Ha det bäst tills dess! =)

 

"...eftersom det på sätt och vis mekaniskt fasciliterar att bakterier söker sig från ändtarmsområdet mot urinrörsmynningen."

Hahaha. Genialiskt. Är du säker på att du inte läst allt förmycket medicinsk litteratur på senaste tiden? :)

 

Jag har nog läst lite för mkt i böckerna, Louise! ;-)