The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Öresundsbron - 10 års jubileum

Det är tio år sedan Öresundsbrons invigning, och det firades med pompa och ståt, med ljusshow och fyrverkerier i 150 sekunder. Redan är diskussionen i full gång om huruvida Malmö och Skåneregionen har gynnats av bron på samma sätt som Köpenhamnsregionen har gjort, eller om Malmö blott har blivit en förort till den danska huvudstaden. Vad ska jag säga, trodde man att Malmö skulle bli en större dansk-magnet än vad den redan är och överväxa Köpenhamn eller?

Även om danskar och svenskar bor tätt på varandra, är brödrafolk, kommer konkurrensen alltid att puttra under ytan. Vi pratar ständigt om lillebror-storebror komplex. En gnutta rivalitet är nyttigt för att locka fram det bästa från varje land, men inte ifall det på sikt leder till att länderna sinsemellan glider isär. Särskilt med tanke på att vi enligt undersökningar har allt svårare att förstå oss på våra nordiska grannspråk, och i allt mindre utsträckning inkluderar studier av nordiska språk i skolan.

Men jag välkomnar bara fler och närmare samarbete mellan våra nordiska länder, eftersom det krävs för att Norden ska kunna hävda sig i de större globala sammanhangen. Jag är faktiskt inte helt skeptisk för tanken på en nordisk union, även om det är tämligen orealistisk.

Öresundsbron den 1 juli 2010, kl 23.45.

3 COMMENT(S):

JAg fattar inget! INGET!

 

oj.. skrev det här på fel inlägg.. detta skulle hamna på nästa inlägg...hahahah!!!

 

alltså, det roliga är att jag efter din misplacerade kommentar läste om mitt ovanstående inlägg, och faktiskt höll med dig om att "Jag fattar INGET!", stämmer väl in på det! :-P Jag måste självkritiskt säga att det är ett av de sämsta inläggen evööh!