The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Antagningsstatistik 2010

Ansökningsguide till Tandläkar- & Läkarprogrammet i DK 2013!

Årets antagning är nu avslutad och det har återigen varit ett rekordår för de danska universiteten. Generellt har de danska universiteten upplevt ett oerhört ansökartryck, och det danska läkarprogrammet är inget undantag. Aldrig förr har betygssnitten varit lika hög som årets, för att bli antagen. Men ännu ligger de lägre än de för Sverige.

Antalet antagna studenter: 
Köpenhamn:   556, varav 79 svenskar (14.2%)
Århus:            468, uppgift saknas
Odense:          315, varav 31 svenskar (10.0%)
Aalborg:           57, varav   7 svenskar (12.2%)

Betygssnitt för antagna (Kvot 1/Stand-by):
Köpenhamn:  10.8/10.5 motsv. (19.86/19.83)
Århus:           10.1/ 9.8 motsv. (19.79/19.75)
Odense:         10.0/ 9.9 motsv. (19.78/19.77)
Aalborg:          9.8/ 9.7 motsv. (19.75/19.73)

29 COMMENT(S):

Jag har hört att det är 10 svenskar som har kommit in i Århus. Dock vet jag inte om de gäller höst och vår eller endast vår :)

// Ali

Btw, hur sökte man till Aalborg :S?

 

:-P 10 var ju inte många!

Men vad gæller Aalborg, kunde man tydligen søka dit redan innan de ens fick examinationsrætt før lækarprog.. vilket jag tycker ær underligt. So my bad, før att inte vara bættre underrættad! :-P

 

Nu när jag läser det naturvetenskapliga basåret så jag får behörighet att söka in till läkarlinjen, kommer jag hamna i kvot 2 då tror du? Eller blir det kvot 1 ändå då jag söker med mina gymnasiebetyg? Har ju inte läst UPP något utan läser bara IN. :)

 

Eftersom du bara läser in behörighet, är jag nästan säker på att du kan konkurrera i alla kvoter! :-)

 

Du kan söka i båda kvoter.
För kvot 1 ser de bara till dina originalbetyg poängmässigt. De tillästa kurserna (de du läser för att få behörighet) räknar de inte in, dvs det spelar inte någon roll vilket betyg du får i dessa bara du har dem.
I Århus kvot 2 kan du även söka på upplästa betyg.

 

Hej Steve, här kommer en lite off-topic fråga:
Vilket mobilabonnemang är egentligen bäst att ha i danmark, som har bäst "ringa till sverige" priser men även bra inrikestaxa?
Jag vill nämligen investera i en iphone så småningom och ibland blir det ju mer fördelaktigt om man köper abonnemang samtidigt :)

Frågan kanske låter trivial men jag tänkte att det där har du nog mycket bättre koll på än jag!

Linnea

 

Hej Linnea,
Det bästa är väl att skaffa 3-abonnemang; 3-vänner för att ringa gratis till alla vänner med 3 och till fasta nätet, 3-global för att ringa billigt inom DK. Dessa är två tillägg på ditt abonnemang som du kan ha samtidigt. Genom att anv det danska 3-nätet, ringer du hem till Sverige för samma priser som om du vore i SE.

Perfekt med en iphone 4 för detta ändamål! ;-)

Det låter nästan som sponsrad reklam det här! Tycker att 3 borde sända mig lite prylar! Hah. :-)

MVH, Steve

 

Haha tack för info!

Nu är det ju så passligt att min förra telefon blev stulen igår kväll, och måste därför köpa en ny redan nu... (en solklar anledning att byta upp sig iaf!)

Vet du om man kan få tag i detta danska 3-abonnemang härifrån sverige? Eller är det bäst att köpa en obunden iphone och skaffa det där abonnemanget när jag flyttar i december?

 

Nej nej, var jag lite otydlig där? :-P Det är ett svenskt 3-abonnemang du ska skaffa! Annars får du inte förmånerna som kommer till.. Du kommer bara att låna danska 3's nät. :-) Och skaffa det nu innan du blir utskriven fr Sverige, annars är vissa väldigt petiga med att man inte får ingå avtal om ens utdelningsadress är i utlandet!

 

Oj vad bra, då blev det ju genast mycket enklare! Jag ska alltså gå till närmaste mediamarkt och be att få köpa en iphone 3 eller 4 med 3-abonnemang och tilläggen 3-vänner och 3-global? Inte svårare än så?

Vet du för övrigt om det är något billigare att binda upp sig på abonnemang samtidigt?

Ps, diggar att du nu gått till att agera både antagningssupport OCH mobilsupport ;D I really appreciate it :)

 

Förresten, kommer inte de som ringer mig inom danmark behöva ringa +46 via sverige isåfall?:O

 

:-) Varför inte bara gå till en 3-butik och teckna abonnemang på 24 mån, där iphone "ingår" i priset? Tror det ligger på en 499/mån för iphone 4 inkl taltid. (399 för iphone3)

Jag anv faktiskt ett danskt nr också förutom det svenska. Men en kompis som har 3-global säger att de som ringer till dig i DK betalar lokal taxa. Du får nog kolla upp det. :-)

 

Ja jag får lov att pallra mig dit imorgon :)

Men du kör alltså med två mobiltelefoner? Har du alltid med dig båda i så fall? För det går väl inte att ha två nummer kopplade till samma mobil...

Det verkar vara många som kör med 2 nummer, men om 3-global är sådär bra så kan det ju helt klart vara värt att satsa på :)

En annan idé är att köpa en obunden telefon och ett abonnemang jag kan säga upp när som helst, och sedan skaffa ett danskt när jag flyttar ner...

Hur gör de flesta svenskar där nere egentligen?

Linnea

 

Förlåt för att jag mejlbombar dig med tråkiga mobilfrågor, man jag läste nu på 3's hemsida att det INTE är billigare att ringa från och inom utlandet, endast till utlandet från sverige med 3-global... Tog du med det i din beräkning? :O

 

Ja, jag har två mobiler, som jag mestadels har med mig. :-) Min gamla mobil är ju obunden, så jag har bara skaffat danskt kontantkort.

Jag kan bara tala om hur det är med mina vänner, vi kör antingen med 3 eller så har vi liksom bara haft danskt nr. I början kändes det väldigt konstigt när jag inte alltid kunde sms:a och ringa fritt till vännerna i Sverige som innan.

Som sagt, jag anv själv inte 3-global, så jag är inte helt säker på vad det innebär. Hör med dem i 3-butikerna. :-)

 

Tack för en väldigt bra blogg! Jag hade aldrig lyckats med alla blanketter utan den här sidan. Jag kom in i Odense men de svenska skogarna lockade tillslut mer så nu bor jag i röda härliga västerbotten där inga sverigedemokrater bor. Lycka till med allt i framtiden så blir vi förhoppningsvis kollegor om några år.

 

Haha! Jag har för mig att det finns några få procentenheter SD där uppe i fredliga Västerbotten också! :-P

Men väldigt roligt att höra att bloggen var till hjälp och att du fick möjligheten att välja! :-) Lycka till med dina studier själv!

Steve.

 

Hej Steve! Jag har blivit antagen till Odense VT2011, vilket är jättekul. Problemet är att jag har min sambo, som läser till läkare, i Umeå (nu T2). Vet du om det finns någon möjlighet för honom att söka in till senare del av läkarprogrammet i Odense och tillgodoräkna sig kurser? Han kom in på högskoleprovet i Sverige men har inte betygen för kvot1/2.
Vore jättetacksam för svar!!

 

Hej!

Grattis till din studieplats här på SDU! Jag är säker på att du kommer trivas. :-)

Jag tycker inte att din sambo behöver vänta med att ansöka till den senare delen av läkarprog i Danmark, utan kan faktiskt redan ansöka om överflyttning till SDU eller något annat av de övriga universiteten, efter att ha läst ett år i Sverige.

Kraven till SDU är följande:

I følge reglerne for overflytning skal du have bestået minimum 1. år på din uddannelse, og du skal også have bestået, hvad der svarer til 1. år på uddannelsen på Syddansk Universitet. Derudover skal der være plads på det trin i uddannelsen, du er kommet til.

Det vill säga, avklarat ett år i Sverige som ska motsvara första året på SDU. Läs igenom studieordningen för bachelorutbildn. och kontrollera att motsvarande för modul 1-4 är avklarade. (Studieordning)

Ansök med följande blankett. Vidare instruktioner finns där i. (Ansökningsblankett)

Lycka till med studierna och jag hoppas att din sambo får lov att flytta över till Danmark. :-)

Med vänlig hälsning

Steve

 

http://health.au.dk/fileadmin/www.health.au.dk/medias/Uddannelse/Undervisning/Medicin/Studievejledning/Information_til_svenske_ansoegere-2011.pdf

Vi är 82 svenskar 2010 i Århus :)

// Ali

 

Tack för feed-backen, Ali! :-)

 

Hej !!

Jag har en fråga med samma ämne som ovanståeende.
Jag undrar hur det fungerar med att man studerar typ 1 år i Polen och sen byter till något av Universiteten i Danmark.
Går det och hur fungerar det isåfall ??

Mvh
Abraham

 

Hej Abraham,
Jag har för mig att det går att flytta över efter ngt år, men det är betydligt svårare än om du skulle söka till DK efter avslutad Bachelor. Det finns ju inga särskilda blanketter för det, utan jag skulle nog föreslå att du hänvänder dig direkt till resp univ studentkontor för närmare info.

Lycka till!

 

Ok tack.

Några frågor jag undrar utöver den här är om Meritpoängen som nu har införst räknas med mitt medel när jag söker till Danmark.
T.ex. om jag har 17.00 utan merit och 19,5 med max. antal meritpoäng. Räknas då mitt medel med eller utan meritpoängen ??

Dessutom undrar jag vad man ska göra om man inte har läst Engelska C. Går det inte på något sätt att komma in i Danmark då?? Då EngC också är en 100p kurs kommer jag ju inte hinna läsa det.

Hur gör jag :P ??

// Abraham. A

 

Meritpoängen om max 2,5 p gäller för det svenska antagningssystemet och har ingenting med Danmark att göra. Det är ditt medel utan meritpoäng som gäller. Däremot kan du tillgodoräkna dig en bonus i DK ifall du har avslutat gymn-studierna innanför de senaste två åren (x1.08).

Danskarna har bestämt att Eng C krävs för att uppnå antagningskraven, och det kan man tyvärr inte ändra på. Snabbkurs ngnstans?

 

Tack Ok då vet jag det iallafall.

Sen har jag ännu en fråga (:P) om detta med Kvot2.
Finns det någon mljlighet att jag kommer in där om jag inte har jobbat inom sjukvården tidigare eller har andra liknande erfarenheter (vilket jag inte har).
KAn man "skriva" sig in med ett fint meddelande typ ??

Abraham

 

Det är inget krav att ha erfarenhet av vården, så jag tror absolut du kan skriva dig in med ett fint meddelande. :-) Övrig relevanta erfarenheter och bakgrund tas ju också med i bedömningen. :-) Dessutom kan du ju bli antagen via prov+intervju i Odense.

/Steve.

 

Hej! Vad jag har förstått pluggar du till läkare (imponerande!). Du kanske inte har koll på detta men har du hört något om vad det krävs för meritpoäng till tandläkare eller jurist, vilket jag är mer intresserad av då jag funderar på att läsa i Danmark!:-)

 

Hej Tobias!

Du kan hitta vilka kvotienter som krävdes för tandläkarprog (odontologi) och juristprog (jura) på de olika univ på följande länk:

http://www.kot.dk/KOT/hovedtal/Hovedtal2011.pdf

Mvh, Steve