The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Ett mörkt kapitel tar sin början

Jag brukar vanligtvis stå rak i ryggen, gå med energiska steg och med en positiv uppsyn möta världen varje dag. I morse var det som att något hade förändrats. Jag såg bara mörka, regntyngda moln så långt ögat kunde nå. Ögonen ville knappt öppnas upp. Ett tungt ok hängde över mina axlar. Energin var dränerad, all ork var borta, och en dimmig slöja hade uppenbarat sig framför mina ögon. Det var svårt att förstå att Sverige nu har blivit en i raden av europeiska länder där ett främlingsfientligt parti har kunnat göra entré i demokratins hjärta, Riksdagen.

Jag vill varken förringa de väljare som har röstat på SD eller dumförklara någon. Jag respekterar demokratins grundvärderingar, och är införstådd med varje medborgares fri- och rättigheter att tycka och tänka som denne vill i varje enskild demokrati. Men jag känner en oerhörd besvikelse över att ett parti, som går till val med tydliga rasistiska tongångar, får mandat för att driva igenom sin politik i Sverige, i toleransens och liberalismens högborg. För oavsett hur man vrider och vänder på det, är SD ett rasistiskt parti. De har putsat på fasaden genom att proklamera att de minsann vill öka biståndet till fattiga länder, och gärna vill hjälpa människor i krisområdenas närhet. Men när man dissekerar deras politik, ser man en gemensam nämnare; assimileras en invandrare inte är det bara till att skicka tillbaka honom. För mig är det en fullständigt främmande tanke, eftersom en individs styrka och säkerhet sitter i dess rötter. En stark förankring ger mig goda förutsättningar för att klara av de framtida utmaningar och växa till min fulla potential. Att tvinga mig assimileras i det svenska samhället och radera min historia, är som att förneka den jag är för att i gengäld låtsas vara någon tredje person. Som en andra generationens invandrare, och född i Sverige, har jag fått privilegiet att tillhöra två kulturer. Ingen är underordnad den andra, utan båda är för mig en oerhörd tillgång. Vad är poängen med att jag ska ge upp hälften av min identitet för att SD anser att integration är fel väg att gå? Att integrationen leder till en urvattning av det svenska kulturarvet? Sen när började vi servera baklava istället för lussekatter på Luciadagen? Sen när började vi äta med pinnar i de svenska skolrestaurangerna?

Se mig i ögonen och säg att SD inte är rasistiskt när de pekar ut en enskild minoritet i Sverige som det största hotet i modern tid, att dessa stjäl från pensionärerna i landet, att dessa enbart har ekonomiska intressen i att komma till Sverige för att få livslång skattefinansierad försörjning. Att sedan förringa gruppen asylsökande och mena att merparten endast kommer till Sverige för att snylta på vår välfärd visar på vilken människosyn de har. Varje asylsökande bedöms efter de fastställda regelverk som Sveriges Riksdag har antagit, och ansökan bifalles vid uppfyllelse av de krav som ställs.

Vidare menar SD att utomeuropeiska invandrare gott kan stanna där de är, eftersom deras kulturer skiljer sig för mycket från den svenska, och assimilering är omöjlig. Säg mig var krigs- och krisområdena är någonstans i världen, är det tvärs över Östersjön måhända? De som är mest behövande utestängs med deras politik. Sedan behandlas människor som söker sig till Sverige som simpla brottslingar; de ska förvaras i särskilda läger i väntan på behandling av deras ansökan, DNA-tester ska utföras, sjuka människor med tuberkulos eller HIV ska utestängas, anhöriginvandring kraftigt begränsas, och religionsfriheten inskränkas. Invandrare är i SDs ögon roten till allt ont i samhället; våldtäkter, våldsbrott och kriminalitet, tillskrivs denna heterogena grupp. En vanföreställning som tydligen går hem i stugorna, för vi vet från tidigare i historien att under ekonomiska kriser ska syndabockar utnämnas. Invandrare och muslimer ska också med "morot och piska" fås till att lämna landet. Detta är tillsammans en skrämmande metafor på vad för slags människosyn detta parti egentligen står för.

Är folk medvetna om att det är den här politiken som de har gett sitt bifall för? Vet de om att SD likställer homosexualitet med pedofili och tidelag, vet de om att SD vill begränsa kvinnans rätt till fri abort, att SD vill tvinga svenska kvinnor till att föda fler barn för att kompensera för arbetskraftsinvandringen, att SD vill återgå till de traditionella "nedärvda" könsrollerna, att samkönade par ska nekas rätten till giftermål och adoption, eller att SD är ett antifeministiskt parti som är emot jämställdheten i Sverige? Inser de väljare som har röstat på SD, vilken människosyn och vilka värderingar detta parti egentligen står för?

Det här är demokratin på gott och ont, jag har fri- och rättigheter att yttra min åsikt, liksom mina politiska opponenter. Men när åsikterna övergår i rasism och främlingsfientlighet har vi som medborgare i ett fritt samhälle, en skyldighet att stå upp för alla människors lika värde och rättigheter oavsett etnicitet, socioekonomisk bakgrund, religiös tillhörighet och sexuell läggning. Det är din och min skyldighet att visa på att SDs politik är kontraproduktiv för Sverige och en tillbakagång av det samhälle som har byggts upp. Det är vår plikt att slå hål i SDs lögner och trolleri med siffror i deras främlingsfientliga propaganda. Vår kamp mot ett främlingsfientligt klimat i Sverige har börjat idag. Jag är redo, frågan är ifall Du är det?

6 COMMENT(S):

Jag är redo! Ska dock ta paus från politiska debatter i någon dag. Som invandrare med rötter i ett land som kantats av problematik, krig och kommersiell utvinning, har jag sedan ung ålder lärt mig att hålla en politisk profil, att debattera om något som står en nära. Nu hoppas jag vi svenskar gör desamma, om demokratin står dig nära och berör dig djupt. Stå emot, debattera, våga ta debatten.. citerar återigen Martin Luther King, Jr.

"History will have to record that the greatest tragedy of this period of social transition was not the strident clamor of the bad people, but the appalling silence of the good people."

Det är upp till oss att göra skillnad!
/Rasha

 

hahhahaha det roligaste jimmie åkesson nånsin har sagt haha http://www.youtube.com/watch?v=IHhyl4i3hi4&feature=player_embedded

 

(min förra långa kommentar försvann.....) Men det är bra skrivet. Som du säger så är det oerhört viktigt att vi tar upp den här diskussionen och slår hål på alla lögner och propaganda som SD kör med som helt och hållet saknar grund.

Det är som en fin sten som man lyfter på, och under gömmer sig en massa äckliga larver och kryp. Det är det vi måste göra. Lyfta på denna sten och blottlägga SD för vad de egentligen är.

 

Aaah! Äntligen! Min dator har bråkat med ordverifieringen här under i evigheter så jag inte har kunnat kommentera, men nu har det tydligen löst sig.. :)

Det är bra skrivet det här, Steve. Och det är verkligen en bra fråga om folk verkligen vet vad det är de har röstat på. Visst har man sin fria rätt, men hur kan man? Hur kan man rättfärdiga att helt medvetet gå och lägga sin röst på ett parti som står för dessa värderingar. Det är skrämmande. Det är det.

Puha. Tur jag kan avreagera mig med lite biofysikuppgifter.. :)

 

Bra skrivit Steve !
Alltid redo. Men hur fan öppnar man hjärntvättade människors syn? Det är precis som att lära en gammal hund att sitta. I princip omöjligt. Därför finns det bara ett ord för dem... De är korkade, en apa hade begripit mer än de här SD.

 

:-) Det är skönt att veta att jag har Er med mig! Det starkaste vapnet vi har nu är att visa på att de påståenden som SD lägger fram är en stor överdrift, en medveten förvridning av sanningen. Sedan är det upp till folk att ta ställning till det. Det är tyvärr omöjligt att tänka för dem, även om jag stundtals lekt med tanken på hur fredlig världen skulle varit och toleransen präglat vårt samhälle från östra till västra horisonten. I have a dream.