The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Humanitär hjälp är inget vapen

"I mars 2010 sade NATO:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen att humanitära hjälporganisationer ska vara den ”mjuka” komponenten i NATO:s militära strategi.  Läkare Utan Gränser samarbetar aldrig med militären i konfliktområden. Vårt totala oberoende och vår neutralitet är det som gör att vi kan få tillträde till dem som behöver akut medicinsk hjälp. När Läkare Utan Gränser återvände till Afghanistan 2009 i och med att konflikten trappades upp, var det med målet att ge människor fångade i konfliktområden tillgång till sjukvård.

För att uppnå det målet har Läkare Utan Gränser förhandlat med alla stridande parter, med afghanska och internationella säkerhetsstyrkor liksom med oppositionella grupper, för att säkerställa att de inte tar med sig vapen in på sjukhusområdena i Kabul och Lashkargagh där vi jobbar. Detta är en förutsättning för att människor i behov av hjälp ska känna sig trygga och våga uppsöka sjukhus och vårdcentraler. Militärens frånvaro betyder att ingen av parterna i konflikten kommer att attackera byggnaderna.

Förslaget från NATO:s generalsekreterare hotar den här överenskommelsen och ökar risken för att sjukhus, patienter och personal blir måltavlor för alla stridande parter."

1 COMMENT(S):

Haha! Jag ska testa en annan BUS innan jag avfärdar det helt. Den är dock mycket dyrare men har hört att den ska vara luktfri och inte ger några ränder. Likblek går jag inte med på att vara. Funkar inte BUS så lägger jag mig i solariumet, that's it. :P

Och vad jag menade med grön är växter, djur och äckelskit. Medans vit för mig är om kroppen, DNA:t, etc. Det som är intressant. ;)