The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Kampen för människovärde

Efter denna hösts ödesdigra val, öppnade så Sveriges Riksdag idag. De ledamöter, valda av folket, ska under nästa fyra år företräda oss och våra röster, och arbeta för ett bättre Sverige i den riktningen som majoriteten har önskat. Bland dessa 349 ledamöter återfinns 20 företrädare för Sverigedemokraternas väljarkår. Företrädare som under biskop Eva Brunnes tal i Storkyrkan, demonstrativt tågade ut i protest. Sverigedemokraterna talar om "partipolitiskt ställningstagande", "agitation" och "attack" mot dem. Vad var det i talet som var så förolämpande, vad var det som motiverade Sverigedemokraterna till att genomföra en aktion i stil med vad Irans diplomater brukar göra i FNs generalförsamling?

Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende människor att göra skillnad på människor. Det är inte värdigt människor att göra skillnad på människor. Här räcker det inte att vi ger några hundra människor mandat att föra vår talan. Här har vi ett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp. (Läs hela talet här.)

Jag ser inget som skulle vara partipolitisk någonstans. Detta är en uppmaning till att ta upp kampen för alla människors lika värde, att kämpa mot rasismen och de högerextrema vindar som blåser på vår kontinent och runtom i världen. Människor samlas för att demonstrera mot rasismen, med anledning av att ett parti som i deras ögon bedriver rasistisk propaganda, gör intåg i Sveriges Riksdag. Människor har all rätt att uttrycka sina åsikter, för det som de tror på. Lika stor rätt som andra med extrema åsikter, ständigt luftar sina offentligt.

Att Sverigedemokraterna reser sig upp och går ut, tyder på det som vi alla andra redan visste från början. Deras människosyn skiljer sig åt från den vi andra har om alla människors lika värde. Det är inte "bara" en restriktiv invandringspolitik Sverigedemokraterna vill driva, som många tycks tro. Det är hela den grundsynen på invandrare som sämre människor, som genomsyrar Sverigedemokraterna. Ifall det stämmer att de enbart vill ha ett stopp för invandringen, men är det parti som vill hjälpa flest flyktingar (Åkessons egna ord), varför skulle de ta det som en attack mot Sverigedemokraterna när biskopen talar om människors lika värde?

Vi får inte tystna i vår kamp för människovärde! Vi ska sprida Sverigedemokraternas människosyn land och rike runt och tala om att det är mer än bara en restriktiv invandringspolitik, som man lägger sin röst på. Missnöje med integrations- och invandringspolitiken ska inte motivera någon till att rösta på Sverigedemokraterna. Det är fel väg att gå. Det är att återgå till forna kolonialmakters människosyn, och anse att det är acceptabelt att människors värde skiljer sig åt beroende på vilken hudfärg, etnicitet och religiös tro man har. Sverige har blivit en mörkare plats att leva på idag.

6 COMMENT(S):

Någons kommentar jag läste:

Det är självklart jobbigt att höra det sägas i den byggnad som symboliserar så mycket det svenska, och om du har en övertygelse om att människor har olika värden blir det extra jobbigt när biskopen som det säger är en kvinna, är gift med en kvinna och har modet att tala utifrån sin övertygelse...

Är helt enig med ovanstående kommentar..

/R

 

I'm sharing! Spot on, as usual my dear friend!

 

Hur man kan ge sitt stöd till demonstrationer som riktar sig mot ett parti utan att det skall ses som ett ställningstagande mot partiet övergår faktiskt mitt förstånd. Att dessutom det som ett erkännande när någon blir upprörd över anklagelser är ju rent sinnesvagt. Typ ”Jojomensan! Steve reste sig upp och gick när han blev anklagad för att sälja heroin till skolbarn, det bekräftar ju bara att det vi alla redan visste från början …”

 

Top notch pal ! :D

 

Var det inte Jimmie Åkesson som tidigare svarade att den första (dagen efter valresultatet) demonstrationen handlade om kärlek... varför skulle inte denna göra det? Det är ok, att neka en demonstration som ganska självklart är riktat mot SD och skylla på att den handlade om kärlek, men när en liknande demonstration upprepas några veckor senare och en Biskop nämner det i ett tal, så är det en demonstration riktat Mot SD.. hmm... Jimmie får ta och bestämma sig!
Martyrstatus när det passar en.. återigen...

/R