The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Antagningskrav - Medicin 2011

Ansökningsguide till Tandläkar- & Läkarprogrammet i Danmark 2013!

Det har varit en strid ström av människor som har anlänt till bloggen för att kolla på antagningskraven inför nästa ansökningsperiod. Nästa tillfälle för att lämna in ansökningsblanketterna är i mars 2011, men redan nu är det aktuellt att påpeka för alla kommande ansökare att antagningskraven för medicin i Danmark ännu en gång har förändrats.

Följande svenska ämnesnivåer krävs för behörighet till det danska läkarprogrammet:
  • Svenska B      (Dansk A)     
  • Matematik E  (Matematik A)
  • Engelska C    (Engelsk B)
  • Kemi B         (Kemi B)
  • Fysik B         (Fysik B)

Betygssnitt för 2010 års antagning (Kvot 1/Stand-by):

Köpenhamn:     10.8/10.5 motsv. (19.86/19.83)
Århus:             10.1/ 9.8  motsv. (19.79/19.75)
Odense:       ... 10.0/ 9.9  motsv. (19.78/19.77)
Aalborg:           9.8/ 9.7   motsv. (19.75/19.73)

För mer information hänvisas till respektive universitets hemsida.
Københavns Universitet
Aarhus Universitet
Syddansk Universitet
Aalborg Universitet

33 COMMENT(S):

Vad snällt utav dig att engagera dig i andra människor som vill få reda på hur man söker till läkarprogrammet i Danmark. Men jag förstod inte en sak angående vilka ämnen jag som svensk behöver. Är det dom ämnena inom paratnes som är svenska gymnasieämnen?

 

Ellen, de svenska ämnesnivåer står normalt, medan de danska motsvarigheter inom parentes.

 

Håller med i Ellens första mening. Mycket bra.

Jag hoppas fortfarande på att komma in i Sverige. Får jag komma på intervju, då sätter jag det. Haha. Annars ska jag läsa in Eng C och Ma E. Men helst inte. Vill läsa i Sverige.

Och härligt att muntliga tentan gick bra. På danska och allt. Haha. Men klart. Malmö... Danmark. Same-same, but different. ;) Tiden går fort. :)

 

Har dom lagt till Fysik B alldeles nu?

 

Yes, nivåerna revideras inför den kommande ansökningsperioden. Nu är det i princip samma behörighetskrav som i Sverige, förutom biologin som inte behövs.

 

Hej Steve!
Jag har ett lite brådis problem som jag verkligen hoppas att du kan hjälpa mig med... Det är så att jag håller på att ansöka om studiemedel hos CSN (ska börja i Odense den 1 feb) och det är helt sjukt krångligt... Har varit i kontakt med csn på telefon flera gånger men de bara kopplar mig vidare och ingen tycks veta hur man fyller i elektronisk ansökan för studier utomlands. Man ska bland annat fylla i studietid, och får endast fylla i en termin i taget på de fyra blanka raderna på ansökan, om jag förstått rätt.

Nu är frågan; när slutar terminen?? Den börjar ju 1 feb, är det samma tidpunkt varje vårtermin? När slutar vår- och höstterminen, och när börjar höstterminen? Ska man fylla i 30 poäng per termin, precis som det är i Sverige? Har försökt leta överallt på SDU's hemsida efter detta men ej hittat något...

1000 tack om du kan hjälpa mig,
Linnea

 

Brådis problem kräver brådis svar. :-)

Jag är inte säker på om de har ändrat på det ännu, men senast jag ansökte var det fortf inte möjligt att ansöka om studiemedel för att studera utomlands och därför var det pappersansökan som gällde. Vad har CSN sagt om det till dig?

Jag brukar skriva en ungefärlig studietid. Sedan finns den rutan med "Fastställda studietider", som jag kryssar i nej. Då brukar CSN hämta de exakta tiderna fr SDU. D.v.s. jag skriver "1 feb - 30 jun" och "1 sep - 30 jan".

Det är alltid 30 ECTS poäng per termin. Du hittar fördelningen via följande länk (sid 5): http://static.sdu.dk/mediafiles//4/D/0/%7B4D08EF4A-C97B-4619-AC09-FA9BA65FA014%7DBachelor-studieordning-medicinApril10-med%20%C3%A6ndringer%20i%20forhold%20til%20bekendtg%C3%B8relser230910.pdf

Ha det bra! :-)

 

Hej igen, tack för ditt svar och den längsta länk jag någonsin skådat ;) När jag åkte till CSN's kontor här i stan sa de att pappersansökan inte används längre utan allt ska ske elektroniskt. Och på den elektroniska ansökan finns ej någon sådan ruta...

Det är ju även tänkt att man ska fylla i hur mycket man kommet att tjäna, vilket är omöjligt att veta såhär i förhand... Vad ligger maxbeloppet på för studerande i Danmark och vad är medianlönen för en medicinstuderande?

Du är bäst Steve :):)

 

De säger så mkt.. man kan filtrera lite. ;-) Här har du en (kortare) länk till en online-blankett för ansökan om studiemedel utomlands: http://service.csn.se/CSNOrder/GemensammaFiler/Blanketter/5501W.pdf

Du behöver inte fylla i hur mkt du kommer att tjäna. Jag fyller bara i det ifall jag tjänar över 37.100 kr per kalenderhalvår. Dessutom, CSN får inga upplysningar fr danska Skatteverket, vilket betyder att de aldrig kan kolla upp vad du tjänar i Danmark. Fribeloppet är detsamma för alla studenter, oavsett vart man studerar. Handlar bara om hur många veckor med studiemedel man får.

You're welcome. :-)

 

Hej Steve, jag måste berömma och tacka för ditt engagemang. Jag har dock en fråga när det gäller ansökan 2011. Jag vill vara ute i så god tid som möjligt när det gäller ansökan så jag undrar när man tidigast kan börja skicka in papprena till universiteten? Är det efter nyår eller hur fungerar det?

MVH Johan

 

Hej Johan, man kan tidigast sända in ansökan i mitten av feb 2011 och sedan har man ca en månad på sig innan ansökningsperioden är över.

Med vänlig hälsning

Steve

 

Hej Steve!

Jag ska börja på SDU nu i februari. Jag skulle gärna vilja ta med mig min bil till Odense. Kan ju vara bra att ha om man vill göra ngn utflykt eller åka och storhandla. Har hört att det finns en "bymidtlicense" via Borgerservice som kostar 250 per år och ger en tillstånd att parkera (gratis?) i hela centrum. Vet du något om detta? Hur gör andra svenska studenter, registrerar de om sina svenska bilar till danska?

 

Hej Steve! Jag har börjat förbereda mig för ansökan till hösten 2011. Men jag vet inte alls vilket universitet jag ska välja?! Har du några åsikter och tankar om de olika universiteten/städerna?

 

Hej! Jag har tyvärr ingen koll på det där med parkeringstillstånd o dyl. Det är inte många studenter som äger en egen bil, ännu mindre vanligt bland svenskar. :-P Inga av mina vänner har ngn bil m sig. Kanske kan du finna ditt svar genom att skriva i forumen på de websiten där många blivande studenter sitter? :-) Lycka till!

Hej Elin! De mest väsentliga sakerna som du ska tänka på är väl främst: 1. Stad; storstad vs småstad. Hur långt från hemstad i Sverige är acceptabelt? Vad är mest praktiskt? 2. Socialt; småstad ger ju självklart helt andra möjl än om du väljer huvudstaden Kph. Närmare till vänner och familj i Sverige? 3. Studieordning; det finns vissa väsentliga skillnader i upplägget av utbildn., ex med terminstentor eller mindre tentor. Mer eller mindre praktik. Mer el mindre obligatoriska timmar.

Det är väl en kraftigt förkortad version. :-) Gör lite egen research, jämför och ta ditt beslut efter det. Lycka till!

 

Hej! Jag kanske är lite trög, men Cpr-numret?! Det är inget man får utskickat, man bara skriver om sitt personnummer? har jag fattat rätt då? Ojoj vad man blir förvirrad av allt pappersarbete!

 

Köpenhamn:
Betygssnitt för 2010 års antagning (Kvot 1/Stand-by):
10.8/10.5 motsv. (19.86/19.83)

Jag har hela tiden varit orolig då jag har 19.83 och vill komma in i köpenhamn nästa antagning. Men nu ser jag att du skrivit betygssnitt. Innebär detta att detta inte är "lägsta antagning", så det krävs alltså inte 19,83 för att få en standbyplats utan det är "snittet" på de som kommit in? Vad är i så fall lägsta intag och är inte detta mer intressant info?

 

Hej Lisa, CPR-nr för icke-danskar är ngt man skriver om själv, yes! :-) Följ bara instruktionerna så ordnar det sig. :-)

Anonym,
Du ska förstå det som att det är det betygssnittet som krävs för att bli antagen, m.a.o. "lägsta antagn" som du kallar det.

 

Hej Steve!

Har de alltså höjt förkraven till Engelska C för svenskarna nu men fortfarande har danskarnas Engelska B kurs? Hur kommer det sig?

Tack på förhand!

 

Hej Johannes, det beror nog på att de vill lägga fram så många hinder som möjligt för svenskar, utan att det strider mot EU-regler. :-P Och om jag inte har helt fel, har antalet antagna svenskar minskat...

 

Aa ok! Låter rimligt då ;P Får helt enkelt plugga upp det bara! Tack för svaret och all info på bloggen..

 

Hej Steve! Jag har hört att man kan få bostadsbidrag. Vet du hur man gör för att ansöka om det?

Hälsningar Linnea

 

Hej!

Jag läste något om att man behöver matte breddning och historia B till 2011. Stämmer detta?

MVH

Katarina

 

Hej Linnea, du ansöker om bostadsbidrag genom att både du och din hyresvärd fyller i en blankett som du kan få på närmaste Borgerservice.

Hej Katarina, var har du läst det ngnstans? Vad jag vet är det inte relevant för läkarprog. Läs om de specifika antagningskraven i tidigare inlägg.

 

Hej!

Jag tyckte jag läste det på http://studier.ku.dk/optagelse/nordisk/vejledning_til_svenskere/

Jag har en del frågor rörande Optagelse till medicin nu i vår.

Jag har all behörighet förutom Engelska C som jag läser på Komvux för att få behörighet till att kunna söka. Innebär komplettering av kurser som gör att man får behörighet att jag enbart kan söka i Kvot 2?

Jag har läst ett specialutformat program som är en kombination av teknik och naturvetenskap. Jag har alltså läst allt man läser när man studerar på naturvetenskapligt- och på tekniskt program (3350 poäng istället för 2500), innebär detta att jag inte kan söka i Kvot 1 eftersom det inte är ett "rent" naturvetenskapligt- eller tekniskt program?

När jag söker, kan jag söka digitalt eller räknas vi i norden också som internationella sökande?

Behöver ni få mina betyg översatta? Vilket språk måste Kvot 2 ansökan vara på?

Kommer du lägga upp en guide inför vårdens ansökan eller är den identisk med förra vårens?

MVH

Katarina

 

Du har missförstått omräkningstabellen. Den visar enbart givna exempel och dessa är inte de specifika behörighetskraven för läkarprog. Följ. är den relevanta hemsida: http://studier.ku.dk/adgangskrav/medicin/

Din komplettering gör dig behörig att ansöka i båda kvoter.

Jag kan tyvärr inte ge dig ngt svar på hur bedömningen kommer att göras i ditt specifika fall pga din specialutformade prog. Det är ngt du får kontakta univ och höra med dem om.

Svenskar räknas som utländska ansökare och ska lämna in pappersansökan senast den 15 mars. Betygen behöver ej översättas. Det personliga brevet till kvot 2, kan skrivas på svenska.

Jag kommer försöka tillföra ngn form av guide även i år. När det kommer upp kan jag inte lova.

Hälsningar

Steve

 

Hej! Jag tänkte försöka mig på att söka in till Danmark nu till hösten, men funderar lite på det här med betygen. Det står ju att man behöver runt 19,8 för att komma in, men jag har läst någonstans att man kan multiplicera sina betyg med 1,08. Om nu detta stämmer (?) är då de här 19,8 inräknat med gånger 1,08 eller är det så att man behöver gå ut med 19,8 och sen multiplicera det med 1,08 för att ha en chans?

Blev lite förvirrande men hoppas du förstår vad jag menar och kan ge mig ett svar :)

tack för en bra guide förresten!

MVH

Joanna

 

Hej Joanna,
Om du tog studenten 2009-2010 är du berättigad till att multiplicera ditt snitt med 1.08. Vad som krävs för att bli antagen skiljer sig åt fr år till år. Det snittet som man behöver gäller oavsett om du x1.08 eller inte, dvs är du berättigad till bonus så gör du det, annars inte.

Hälsn

Steve

 

Hej Steve,

JAg sitter och läser all denna information du pumpar ut likt ett orakel med ett stort leende på läpparna, jag skulle underdriva om jag berättade att du hade varit till hjälp.

Jag har kommit in på medicinlinjen i Charles i Prag samt i Kroatien men vill hellre läsa i Danmark då det är närmare hem och lite "tryggare" under dessa 6 år man studerar. Därför har jag 2 frågor:

1) Jag ingen naturvetenskaplig behörighet varför jag måste läsa upp dessa på komvux.

2) Mitt originala betygsnitt från gymnasiet är 14.7 som jag nu höjt upp till 15.1 på komvux. Mitt mål är att höja upp mitt komvux betyg i enlighet med intagningspoängen. Kan man fortfarande komma in på läkarlinjen i Danmark om man pluggat upp sina betyg på komvux? Som jag förstått det går det att göra men då hamnar man i kvot 2, stämmer det? Vill så gärna veta detta då jag inte vill höja upp mina betyg om dessa betyg ändå inte räknas in.

Tacksam för svar!

/Mvh Hish

 

Hej Hish,

Tack för snälla ord! :-)

1. Du kan även läsa ett naturvetenskapligt basår på valfri högskola/univ.

2. Det stämmer som du säger att upplästa betyg endast tas i beaktning i kvot 2. Tänk då även på att antalet platser som är till förfogande för kvot-2 är begränsat (10% på KU, AU och AAU). Kvot 2 på SDU kommer inte att se på dina betyg alls, mer än att du har nått 14,9 för att kunna bli kallad till MCQ+MMI. Frågan är om SDU tillåter att man har läst upp betygen för att uppnå 14,9. Det har jag tyvärr inget svar på.

Som jag ser på det finns det en liten chans att du kan bli antagen via kvot 2 ifall du har läst upp dina betyg tillräckligt. Det betyder att du ska nå över 19,7 för att ha en chans. (Följ. hemsida har statistik för kvot 2: http://läkarstudent.se/danmark.html#statistik). Alternativet är att du kollar ifall SDU accepterar upplästa betyg för att bli kallad till MCQ+MMI och komma in den vägen.

Återkom gärna ifall du har fler frågor, antingen här eller på min e-mail.

MVH,

Steve

 

Hej Steve!

Jag har sökt till läkarprogrammet i Danmark och väntar nu på svar. De har gett mig en bonus, men jag förstår inte riktigt vad den innebär. Jag har ett visst antal poäng och sedan har jag även den här bonusen som universitetet själv har gett mig, ska jag sätta ihop de två olika poängen eller är det bonusen som är den slutgiltiga poängen som jag söker in med. Hoppas att du förstod vad jag menar.

Tack på förhand!

 

Hej!

Att du får tillräknad en bonus innebär att ditt slutbetyg har blivit multiplicerat med 1,08. Så om bonustalet är en aning högre än ditt eget, är det nog det förstnämnda som gäller och ingen sammanräkning ska göras.

Lycka till!

 

Hejsan!

Jag har nu fått mitt antagningsbesked från Danmark och jag blev inte antagen. Jag har väldigt höga poäng och skulle kunna komma in som reserv, så jag undrar om det finns något man kan göra för att söka som reserv ifall någon skulle tacka nej eller om det skulle bli några lediga platser.

Tacksam för svar

 

Hej, det finns tyvärr inget att göra. Har du ansökt om standby, och fått det... kan du möjligtvis få ett "tilsagn" - som likställs med reservplacering. Ifall du får ett tilsagn och inte blir antagen i år, kommer det att gälla som garanti för att du blir antagen till nästa antagn period. Men som jag förstår, har du inte fått det. Tyvärr vet jag inget som du kan göra.

Bättre lycka nästa gång

Hälsn

Steve