The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Aung San Suu Kyi frisläppt från husarrest

Burmas världskända oppositionsledare Aung San Suu Kyi, som har hållits i husarrest av den illegitima militärjuntan under många år, frisläpptes idag till många burmesiska medborgares och omvärldens glädje. Det är fortfarande osäkert ifall det är ett villkorat frisläppande och hur militärjuntan kommer att agera ifall Suu Kyi fortsätter sin kamp för demokratisering av Burma.

Denna kvinna är vår tids Gandhi, med benhård vilja och principfast om en fredlig väg till demokrati i Burma, trots att militären i landet inte avser att ge bort sin makt lätthändigt. Hon har fått offra sitt liv i frihet, för att hon tror på och aktivt vill arbeta för en bättre framtid i Burma. Hennes barn har tagits ifrån henne och hon fick inte träffa sin man innan han gick bort i cancer. Ett högt pris att betala, men trots det håller hon fortfarande en hög anda och sade vid frigivandet: "Vi måste arbeta tillsammans, i enighet, för att uppnå våra mål."

Ledare över hela världen välkomnar frisläppandet idag och även olika människorättsorganisationer kommenterar det, däribland Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty:

- Det är hög tid att den burmesiska regeringen upphör med de rättsvidriga politiska fängslandena i landet. Samtidigt måste världssamfundet  - däribland Kina, Indien, ASEAN och FN - gå samman och hindra Burma från att missbruka sitt rättssystem för att straffa fredlig opposition. Frigivningen av Aung San Suu Kyi får inte leda till att de andra samvetsfångarna glöms bort.  

Det är som Shetty säger väldigt viktigt att vi inte glömmer bort alla de namnlösa samvetsfångarna runt om i världen som vi inte känner till, men som likaså har fängslats på grund av deras politiska, religiösa eller på något annat sätt divergerande åsikter eller bakgrund. Vi har till exempel helt glömt bort alla de människor som fängslades och fortfarande är fängslade efter Saffransrevolutionen i Burma 2007. Intressant i detta sammanhang är att Shetty nämner Kina, ett land som själv har många samvetsfångar i sina fängelser och blod på sina händer. Kina är också det landet som vägrade gå med på sanktioner mot Burma för deras militära ingripanden mot demonstranterna.

Jag vågar inte jubla över frisläppandet ännu innan vi har fått veta mer kring omständigheterna och hur militärjuntan kommer att agera ifall Aung San Suu Kyi återigen samlar hundratusentals människor till sina offentliga tal. Vad stoppar dem ifrån att åter sätta henne i husarrest? Men jag är säker på att det kommer att bli en oförglömlig dag när hon ska hålla sitt första tal på många år vid oppositionspartiet NLD:s (The National League for Democracy) högkvarter imorgon.


 

Läs även:
Aung San Suu Kyi är fri

Aung San Suu Kyi har släppt fri
Aung San Suu Kyi är fri - men alla samvetsfångar måste släppas
Myanmar frees opposition leader Aung San Suu Kyi
Burmese Dissident Is Freed After Long Detention

2 COMMENT(S):

Jag tycker denna vurm för henne är ganska lustig eftersom majoriteten av er som hyllar måste ha läst på dåligt. Det finns ingen demokratisk tradition i landet och om hon var ledare skulle vi inte heller se den typ av demokrati som vi är vana med. Ni gör samma misstag som med tex Sydafrika som verkligen inte är en fullt utvecklad demokrati men som av vänstern hyllas som en sådan.

 

Demokrati handlar just om att det är folket som styr och inte en militärjunta som klänger sig fast vid makten. Det spelar ingen roll ifall Burma saknar en demokratisk tradition, för det viktigaste är att de som är valda av folket också ska få möjligheten att representera dem.

Jag anser också att det är fel att anse deras typ av demokrati som sämre. Vad säger att vår typ av demokrati är den bästa egentligen? Dessutom ska vi ha i åtanke att västvärlden fått så många fler decennier på sig att arbeta fram den typ av demokrati som vi är vana vid. Asien och resten av världen måste få den tiden också, utan att vi hela tiden påminner om att deras form av demokrati är sämre. Det är förhoppningsvis bara en tidsfråga innan de också är där vi är idag.