The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Sverigedemokraternas (SD) vårdpolitik

Det har nu gått drygt två månader sedan valet avgjordes, ett val som kommer att gå till historien då ett främlingsfientligt parti tog plats i Sveriges Riksdag. De starka känslorna har hunnit lägga sig, demonstrationerna har tappat styrka och människor har accepterat utgången av valet och återgått till sin vardag. De orkeslösa fräser om att det inte är någon poäng i att debattera om SDs entré i politikens finkorridorer, "acceptera det bara", medan eldsjälarna tar varje tillfälle att pricka hål i SDs propagandalögner. Men det är svårt, många arbetar i motvind, eftersom många svenskar har röstat i missnöje mot den rådande invandringspolitiken, som anses vara för slapphänt och lätt att utnyttja. Verkligheten är långt ifrån SDs skräckbilder om hur dåligt systemet är, men eftersom de etablerade partierna varit så extremt dåliga på att tala om hur det faktiskt är, har lögnerna om omfattningen och de negativa konsekvenserna med invandringen fått sprida sig och frodas.

Förutom den invandringskritiska politiken som partiet driver, finns det många punkter som förtjänar kritik i deras partiprogram. Konkreta förslag lyser starkt med sitt frånvaro, för att istället använda sig av allmänna uttryck om "förbättring" av nuvarande system. Fina ord styr inte ett land och fina ord lär knappast förbättra människors vardag. Okunskapen är genomgående och deras skeva människosyn lämnar bara en frän smak på min tunga.

Läste för någon dag sen en artikel om SDs vårdpolitik, som de ska försöka driva igenom i Landstingen. Jag är absolut inte förvånad, men samtidigt nyfiken på ifall alla de 5,7% som röstade i Riksdagsvalet varit medvetna om vad de lade sin röst på:

- Ingen gratis sjuk- och tandvård för illegala invandrare.
- Skattemedel ska inte användas till att bekosta tolkar om det inte handlar om livshotande situationer.
- Den som ställer religiösa, kulturella eller etniskt grundande vårdkrav får bekosta vården själv hos privata vårdgivare.
- Vårdgivarna ska få ersättning efter prestation och inget extra stöd för att de arbetar i socialt utsatta områden med många invandrare.

Värdegrunden inom sjukvården är att läkare och sjuksköterskor aldrig får lov att skilja mellan folk och folk. Det är under inga omstädigheter etiskt korrekt att neka människor sjukvård av en eller annan grund. Politik ska aldrig blandas samman med sjukvård eller humanitär hjälp och det ingår verkligen inte i vårdpersonalens arbete att agera gränspoliser för att stoppa illegala invandrare. Läkaretiken förbinder oss till att behandla envar patient efter bästa förmåga utan diskriminering.

Samtidigt är det intressant att se i vilken verklighetsfrämmande värld SD lever i, hur kan det fungera att man drar ner på resurser till områden som behöver extra stöd bara för att det bor många invandrare där? Betyder det att utsatta områden där det bor många svenskar ska bibehålla det extra stödet? Om inte detta är invandrarfientligt, vad är det då? Etnisk diskriminering är vad jag vill kalla det.

Vidare kan man fråga sig vad SD ämnar syfta på när de skriver "kulturella vårdkrav". Hur stor är egentligen problematiken kring att människor ställer krav på att det måste vara en muslimsk läkare, en sjuksköterska från en kinesisk kultur eller bara en bosnisk undersköterska? Ett betydligt vanligare problem är väl att patienter föredrar kvinnliga framför manliga läkare, något som man inte alltid kan tillmötesgå. Ett annat problem som jag diskuterade med mina vänner häromdagen, är när en etnisk dansk/svensk nekar hjälp från en utländsk för att istället kräva en dansk/svensk läkare. Anser SD att dessa patienter också ska bekosta sin egen vård hos privata vårdgivare?

Något annat som jag reagerade över när jag läste deras partiprogram är följande:

- Landstingen ska tillhandahålla evidensbaserad vård, alltså vård enligt beprövad medicinsk erfarenhet. För att hålla en hög nivå på vården är det av stor vikt att sjukvården i Sverige håller sig väl uppdaterad om forskning, mediciner och diagnoser som förekommer i andra länder.
- Landsting och regioner ska erbjuda gratis och regelbunden prostatacancerprov (PSA), gynekologisk cellprovtagning och mammografi till alla personer som uppnått medicinskt betingad ålder.

Tror SD att dagens sjukvård använder icke-evidensbaserad vård? Ganska skrattretande i så fall. I dagens sjukvård handlar allt redan om evidensbaserade erfarenheter och behandlingar som har prövats i randomiserade kliniska försök för att uppnå den allra högsta evidensnivån. Att sjukvården håller ett öga på den globala utvecklingen är en självklarhet, men detta är 'fina ord' som SD skriver in i sitt program för att vilseleda människor om att svensk sjukvård ligger efter i utvecklingen. Har SD alls följt med i att vi idag lever i en globaliserad värld med öppna gränser? Det är kanske inte helt överraskande ifall man har i åtanke att SD arbetar för ett Sverige med stark gränsbevakning där inget 'främmande' ska tillåtas komma innanför landets gränser och besudla 'svenskheten'.

På nästa punkt lyser deras okunskap starkt igenom. Att erbjuda screening för friska människor är alltid något som måste övervägas noga. Man måste tänka på hur stor säkerheten av ett visst test är, ifall ett positivt resultat är värd all den ångesten, ängslan och skadan som det kan åsamka en patient under utredningen och jämföra med hur många patienter som faktiskt kan "räddas" undan sjukdomen av screeningen. Just PSA-testet är förbundet med hög osäkerhet, där ett positivt resultat inte betyder att du nödvändigtvis har prostatacancer. Verkligheten är den att endast 20-30% faktiskt har cancer vid ett positivt resultat. Det är denna övervägning som läkare och forskare ska se över och evaluera den egentliga nyttan gentemot skadan det ger patienterna innan ett test företages. Det är inget som SD har kunskap nog att uttala sig om, genom att anspela på människors rädsla för att få cancer.

Sammanfattningsvis kan man säga att SD står för en verklighetsfrämmande bild av dagens sjukvård, vilka värdegrunder och etiska ramar som läkare och annan sjukvårdspersonal arbetar utifrån. Politik och sjukvård ska aldrig under några omständigheter blandas samman, där vårdpersonal kan utsättas för en situation där de tvingas välja mellan att bryta mot lagen eller att bryta mot de etiska riktlinjer som är förbundna med yrkesrollen.  

Uppdaterat den 29 november 2010.

8 COMMENT(S):

Ju längre tid som går och ju mer SD uttalar sig om, ju sämre och mer oprofessionella framstår de. Jag kan verkligen inte förstå att någon kan ha röstat på dem. Det skrämmer mig!

 

Bra skrivet min Steve!
Det är bra att du poängterar att deras egen politik kommer att skada dem själv.

Kram

/R

 

på vilket sätt skulle deras framträdande och uttalande skada dem själva?

allt dom säger och klagar över och som är fel, det är inte deras fel.. gissa vems fel? jo sossarna och moderaterna som suttit vid makten de senaste åren! SD har INGET med detta att göra!

och hur låter det i dina öron att man gör allt för att en invandrare som precis har kommit till sverige ska få ett jobb, när det finns hundra tusentals svenskar som gått arbetslösa i flera år mot sin vilja? så man ska inte satsa på sitt eget folk längre? nä, sverige mår bättre av att satsa på nyanlända där många inte bryr sig ett skit om landet och etfer 30 år i landet fortfarand kan knappt ett ord svenska.

fint land vi lever i. vi värnar verkligen om varandra!

ni som inte tycker om SD och påstår att dom är ett främlingsfientligt parti osv. förstår ni inte att svenska folket (inklusive invandrare själva) röstade på SD just för att detta land börjar spåra ur? eller egentligen röstade dom på det för dom vill INTE att sverige som land ska spåra ur. dom vill rädda sverige! få hissa svenska flaggan och sjunga sveriges nationalsång och fira skolavslutningen i kyrkan, UTAN att bli kallad för rasist och utan att det ska bli ett jävla gnäll om att alla invandrare hamnar utanför.

vad tror du händer om ett gäng svenskar skulle invadera ett land i öst. typ något där religionen islam regerar. hur tror du dom skulle bli bemötta? skulle dom få bidrag, skulle deras regering satsa allt för att dessa svenskar ska få jobb när det finns många av landets egna invånare som har det dåligt ställt och utan jobb. och hur tror du dessa svenskar skulle bli bemötta om de vägrade lära sig språket i det nya landet, bröt mot landets lagar och regler och istället betedde sig som de gjorde hemma i sverige osv osv osv.
skulle det vara populärt?
NEJ, skulle inte tro det. och dra mig baklänges om du har något annat att komma med. för innerst inne vet varende människa med något form av vett bakom pannbenet att så är fallet, dessa svenskar i det nya landet skulle säkert bli stenade till döds eller något liknande. för inte fan skulle de åka räkmacka inte!

 

För det första, inte mycket SD häver ur sig är sanning, snarare tvärtom! Jag skulle aldrig tillskriva SD skulden för något annat än att de har legitimerat invandrarkritiska uttalanden. Resterande "fel" har SD inget med att göra, de är för obetydliga för det.

Sedan kan du förklara för mig vad SD möjligen skulle göra för att "hindra Sverige från att spåra ur". På vilket sätt skulle Sverige vara på väg att spåra ut? Rädda Sverige från vad? Invandrarhorden som invaderar landets alla hörn? Kolla upp din fakta i så fall innan du sväljer SDs propaganda om massinvandringen med hull och hår! Den reela siffran på antalet flyktingar som Sverige bifaller uppehållstillstånd till är knappt 20.000 under 2009. Det är långt ifrån de "100.000" som SD-ledamöter skriker om på gator och torg!

Vem har sagt att man inte "satsar på sitt eget folk"? Tror du att alla arbetsmarknadsåtgärder riktas primärt mot invandrare? Hur många invandrare tror du egentligen finns i landet?! Nyanlända flyktingar ska lära sig svenska och ska på sikt kunna fungera i och bidra till samhället. Jag ser inget fel med det. Dessa nyanlända invandrare lär väl knappast kunna konkurrera om anställningar med "hundratusentals svenskar som gått arbetslösa i flera år", med sin knarriga svenska? Dina fördomar säger ju ändå att de aldrig lär sig språket trots 30 år i landet.

Det här återkommande tjatet om att få hissa flaggan är så uttröttande! Man är inte rasist för att man flaggar. Jag går gärna omkring med en svensk flagga och jag kan alla verserna i svenska nationalsången, något som jag tvivlar på att majoriteten ens kan, blir jag automatiskt rasist då?

Återigen är det tröttsamt att läsa dina fördomar om invandrare. Nej, invandrare lever inte på bidrag, de vägrar inte lära sig svenska, de bryter inte mot lagar. Människor som utnyttjar systemet finns det alltid, oavsett etnicitet. Människor som bryter mot lagen finns överallt, varför skulle invandrare vara mer brottsbenägna än svenskar?

Jag vill påstå att jag har en hel del vett bakom pannbenet. Din teori om att dessa "invaderande svenskar" i ett muslimskt land skulle stenas grundar sig på att de skulle missköta sig grovt. Det är lika osannolikt som att våra "invaderande nysvenskar" kommer till Sverige bara för att snylta på systemet och rasera landet! Ett fåtal individer missköter sig, ja, men dra inte alla invandrare som består av hundratals olika nationaliteter, över en kam. Kom inte och beskyll oss för att vara bidragsfuskare, brottslingar och exploatörer!

Sverige är ett fint land och vi värnade om varandra, ända fram tills SD började så split mellan människor och peka ut syndabockar för politisk vinning.

 

http://www.youtube.com/watch?v=zZtc2ma2GEQ&feature=player_embedded#

Lite utländska tankar om Sverige.

 

Jag håller inte med dig här Steve. Självklart skall en illegal invandrare få akut vård, men inte gratis vård. Tycker du inte att en medborgare skall erbjudas de rättigheter vi betalar skatt åt? Eller skall kriminella erbjudas samma rättigheter?

Vart skall de pengarna komma ifrån?

Och jag hör väldigt ofta om dessa "propagandalögner" men trots detta ser jag ingen Sd-are i riksdagen som blir motbevisad av sanningen.

Jag vill höra lite konkreta argument än att de är "främlingsfientliga". Vad är det som är främlingsfientligt med att vilja anpassa invandringsnivån efter en nordisk standard? Att satsa mer pengar på flyktingar i utsatta närområden, är det också främlingsfientligt?

 

"Sverige är ett fint land och vi värnade om varandra, ända fram tills SD började så split mellan människor och peka ut syndabockar för politisk vinning."

Bergsjön, Rosengård, Angered, Tensta etc... detta är segregerade områden som inte Sd medverkat till att skapa. Sjuklöverns invandringspolitik har skapat en ENORM utanförskap.

1939 skrev Erik Brandes, socialdemokraternas talesman i 1a kammare till norska nobelkommitén att Adolf Hitler skulle få fredspriset.

Jag är väldigt glad att det inte gick igenom och jag beskyller inte sossarna för att vara rasister för detta feltramp.

Med samma ord hoppas jag verkligen att inga rasister/nazister skall finnas i Sd-s ledning och jag är övertygad om att Sverige har blivit rädda för att kritisera våran förda politik och väljer att blunda ist.