The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Julklappshysterin

Visst går tiden för snabbt ibland. Vi är redan inne i sista månaden på året. Rätt som det är står julafton för dörren och nyåret kommer inte långt efter. Det är en traditionsfylld och stämningsfull månad, vår kära december. Men magin är för länge sedan försvunnen för mig. Allt som finns kvar är den konsumtionspräglade julen och ett nyår som går ut på att smälla dyraste fyrverkerier och korka upp den finaste champagnen. Med risk för att låta otroligt bitter, sticker detta mig i ögonen.

Jakten på den bästa julklappen har successivt krupit ner i åldrarna och det är ingen ovanlig syn med 12-13 åringar som ränner runt i butikerna med pappas kreditkort. Föräldrarna har längs vägen tappat sina huvuden och köper LCD-TV och andra dyra klappar till barnen. Jag har inget emot att de köper prylar till sina barn, men att börja med så dyra saker i tidig ålder cementerar barnens uppfattning om att priset är den avgörande faktorn på en "bra" julklapp. Jag trodde att julklappar handlade om tanken, om symbolvärdet och om gemenskapen. Dessutom är jag av den uppfattningen att barnen ska lära sig värdet av pengar, att saker och ting inte bara ska ges till dem lätthändigt utan att de ska behöva arbeta för det. Allt har ett värde.

Samtidigt som vår julhandel slår nya rekord för var år som går, är det fortfarande lika många, om inte fler, som har det eländigt ute i världen. Jag menar inte att vi ska sympati-julstrejka för att barnen i Burkino Faso eller de många hemlösa i Haiti saknar de privilegier vi har. Utan jag önskar bara att vi vågar tänka utanför vår egen bubbla för en gång skull. Kan vi bidra med något för att de kan få det bättre? Kan vi dela med oss för att andra mindre lyckligt lottade får uppleva julgemenskapen i Sverige och ute i världen?

Jag önskar mig inga julklappar i år, vänner. Er omtanke och vänskap räcker gott och väl! Jag kommer heller inte att delta i julklappshysterin och jaga gåvor. Överskottet tänker jag istället skänka till hjälporganisationer, något som jag hoppas fler också väljer att göra.

2 COMMENT(S):

Ok bra så slipper jag tänka på att köpa present till dig! Hahaha... den yngsta deltager ändå aldrig i julklappshysterin :D

/R

 

Fint Steve.

Och ja. Jag vet inte. Jag gillar att få presenter men hatar att ge. Hm. Egoistiskt jag vet. Haha. Men det är bara för att jag är så kass på att komma på presenter. Har inte ens börjat. Men tur att det har löst sig på annat vis... Slipper jag tänka på det. ;D