The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Sudan - Framtidshopp?

Folkomröstningen i södra Sudan pågår ännu för fullt och den kritiska gränsen på att minst 60% av de röstberättigade ska rösta för att valet ska kunna godkännas, har nåtts. Det är som många internationella röster redan har påpekat, vad vi bevittnar nu kan vara ett historiskt ögonblick på en nystart i Afrikas största land, efter många år av inrikespolitiska konflikter. En delning av landet för att kunna bringa stabilitet, trygghet och framtidstro till befolkningen igen.

En annan del av Sudan som också hade behövt stabilitet och trygghet, är den konflikttyngda Darfur-regionen i väster. En konflikt som började 2003 och ännu är pågående mellan rebellstyrkor och regeringsstödda miliser, har drivit miljontals människor på flykt och krävt hundratusentals människor livet. Dödandet av civilbefolkningen har varit av en sådan karaktär att det ses som ett folkmord. Presidenten Omar al-Bashir är den första sittande regeringschefen som åtalas för folkmord, brott mot de mänskliga rättigheterna och krigsbrott. Säkerhetsrådet har upprepande gånger velat lägga sanktioner på regeringen i Khartoum, men misslyckats på grund av Kinas och Rysslands veto.

Jag hoppas verkligen på att den fortsatta processen med folkomröstningen i södra Sudan och den förmodade separationen från norra Sudan kan gå fredligt till. Med tanke på vad centralregeringen i Khartoum har kunnat göra mot befolkningen i Darfur och att södra Sudan håller på värdefulla oljefyndigheter, ställer jag mig oerhört skeptisk till ifall al-Bashir villkorslöst går med på en delning av landet.

Se gärna nedanstående bildspel från södra Sudan tagna av fotografen Céderic Geberhay, upplagt av Läkare utan Gränser. 

0 COMMENT(S):