The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

The Asian Way

Symbolhandlingar är viktiga för asiater, särskilt vid inträdande av det nya året. Allt gammalt från det gamla året rensas bort, huset putsas från golv till tak och gynnsamma föremål ställs fram i hemmets alla vrår. Det är en del i den goda förberedelsen inför det nya året, att försöka få de bästa möjliga förutsättningarna för att uppnå lycka och välgång.

Årets första dag är särskilt viktig för kineserna eftersom det menas prägla resten av året. Föräldrarna sätter böcker i barnens händer, högljudda argument och gräl ska undvikas till varje pris, nya kläder ska ikläddas, mat ska intagas i överflöd, människor tar sig till templen för att tacka för föregående års välsignelse och be om beskydd under följande. Harmoni ska helt enkelt genomsyra den kinesiska familjens första dag.

Kineser köper aldrig skor under första månaden av året eftersom 'skor' homofonetiskt låter som ett 'suck', vilket är ett ogynnsamt läte. Man sopar aldrig golvet under de första tre dagarna av rädsla för att sopa väck all lycka. Håret klipps helst inte under den första veckan heller, förmodligen också för att 'hår' låter som 'blomstra/ha framgång'.

Så vad gjorde jag första dagen? Tramsade runt och käkade med Kelly på riktig 'asian style' som de gör i Hong Kong, dvs tjejen sitter med en flaska vatten medan kille frossar. Fönstershoppade för att spara. Gick till templet och tände rökelser. Satt och gissade mig igenom en lång konversation på mandarin där jag mestadels satt och log och nickade i brist på ord. Spelade Monopol med brorsorna och förlorade stort, som vanligt. Betyder det att det nya året blir tramsigt, religiöst, stumt och präglas av stort sparbehov pga Monopol-förluster? ;-)

Published with Blogger-droid v1.6.7

0 COMMENT(S):