The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Gaddafi's Downfall

FNs Säkerhetsråd har efter många timmars intensiva diskussioner bakom lyckta dörrar, lyckats enas om att frysa Gaddafi-klanens tillgångar samt reseförbud, fördöma det militära våldet mot civilbefolkningen i Libyen och att låta Haag-tribunalen utreda vilka som har gjort sig skyldiga till brott. "Kraftfulla sanktioner" på papper, men som knappast hjälper människorna i Libyen. FN är en lamslagen anka, obenägen att utföra några som helst kraftfulla handlingar. Jag hoppas vi inte får se ett nytt Rwanda eller Srebrenica, där FN bara samlas för att fördöma, utan att faktiskt göra något för att hjälpa människorna som är i desperat behov av det. Moraliskt stöd är det minsta de efterfrågar just nu.

Jag förstår att politik inte är så svart och vitt, som jag gärna önskade det är ibland, men somliga saker här i livet har bara ett korrekt och ett felaktigt svar. Att stödja en diktator eller folkets legitima krav på demokratiskt styre, borde inte vara så svårt att välja emellan. Den arabiska folkrevolutionen för demokrati i regionen har klart och tydligt visat för oss vilka politiker som är rakryggade, och vilka som är av den typen som vänder kappan efter vinden. Man ska inte tumma med sina principer eller vara en hycklare. Står vi för ett demokratiskt fritt samhälle, ska vi också aktivt arbeta för att alla andra runtom i världen ska åtnjuta samma möjligheter och privilegier som oss själva. Fegt är det att vänta med att uttala sitt stöd för folkets protester, tills det är tydligt att en diktator har förlorat slaget om makten.

Det höjs många röster om fruktan för ett islamistiskt övertagande när dessa diktatorer faller i Nordafrika och Mellanöstern, men det är enligt mig hyckleri på hög nivå. När demokrati råder, ska folkets beslut respekteras oavsett hur mycket vi misstycker med det. Jag känner starkt missnöje över att Sverigedemokraterna tog plats i Riksdagen eftersom det är i mitt tycke ett öppet invandrarfientligt och islamofobiskt parti, men jag kan inte avfärda vad 5,7% av svenska folket tycker. Samma sak gäller ifall folket i dessa nya demokratier väljer islamistiska företrädare, vem har rätt att säga att deras val är felaktigt?

Några avslutande ord; Vetorätten ska skrotas i FNs Säkerhetsråd, Carl Bildt är en skamfläck för svensk utrikespolitik och jag hoppas innerligt att proteststormen sprider sig österut så att även Teheran faller och Beijing skakar i dess kommunistiska grundvalar.


3 COMMENT(S):

"vem har rätt att säga att deras val är felaktigt?"

Väljer de grupper med förkärlek för terror och våld, som t.ex palestinierna gjorde i Gaza, så har man självklart rätt att säga att deras val är felaktigt. Anser du inte vi har rätt att säga att tyskarnas val av Hitler var felaktigt?

Sverigedemokraterna tar som bekant, till skillnad från islamister, nazister och andra grupper, avstånd från våld.

 

Hur kommer det sig att 'islamistiska/muslimska företrädare' per automatik likställs med pro-terrorism?! Självklart är det förkastligt med grupper som förespråkar våld och terrorhandlingar, men jag tror inte på att människorna i Mellanöstern skulle ha en mindre önskan om fred och stabilitet än vad vi har.

Vad gäller valet av Hitler, är det alltid lätt att vara efterklok. Ingen skulle ha lyft på ögonbrynen i nationalismens Europa tidigt 1900-tal, om du påstått att det är ett felaktigt val. Det är inte valet i sig som är fel, utan vad han uträttade i nationalismens namn som är oförsvarsbart.

 

Ja du säg det, men kanske är det så att allting inte alltid är andras fel, när en ideologi, i det här fallet religiös, får dåligt rykte. I Gaza som jag tog var det ju de facto så att den islamistiska terrororganisationen Hamas vann valet.

Hitler/Hamas, skitsamma. Omfånget på eländet skiljer förstås, annars i det ena fallet extremnationalism utan Gud och i det andra fallet extremnationalism med Gud. Jag tror i båda fallen att många ångrade sina val efteråt. Men visst fanns det de som varnade för nazismen under tidigare 1900-tal, liksom det finns dem som varnar för följderna av t.ex. politisk islam idag.