The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Blodbad i Bahrain

När det massmediala uppmärksamheten riktas mot rubrikernas man i Libyen och den fruktade härdsmältan i Fukushima, finns det många av världens hörn som nu glöms bort och står i skuggan. Världens ögon fokuserar på FN-skrapan som förhoppningsvis mejslar fram ett beslut kring hur omvärlden kan bistå oppositionen i Libyen innan det är för sent, samtidigt som människor hellre föredrar att tänka på stackars Japan och bidra med donationer, eftersom det är mindre komplicerat och mindre politiskt ansträngande. De fortsatta protesterna i Mellanöstern glöms bort.

Saudiska trupper, eller "Peninsula Shield Force" som de hellre vill kalla sig, har korsat gränsen till Bahrain och bistår, med största sannolikhet, det bahrainska kungahuset i att slå ned på de protester som just nu sker i landet. Undantagstillstånd råder i landet, och Pärlrondellen tömdes med brutalt övervåld och skarp ammunition mot demonstranterna igår.

Samtidigt har vårdpersonalens oberoende ställning i konflikter, inte respekterats. Ambulanser har kapats, vårdpersonal hindrats från att hjälpa sårade, polis och militär har skjutit efter och misshandlat medicinsk personal, och hela sjukhus har övertagits av militären.

Dr Sadeq al-'Ekri, a surgeon, told Amnesty International that police stopped him, tied his hands behind his back, forced him onto a bus, pulled his trousers down and then punched and beat him with sticks all over his body, including his genitals.

Officers later threatened him, including with sexual abuse, while the beatings continued.

“These physical injuries will disappear but the psychological damage will not… I didn’t believe that this would happen in Bahrain,” said Dr Sadeq al-'Ekri.

Vem kommer människorna i Bahrain till undsättning? Sannolikheten är stor att inget händer mer än fördömanden från sina håll, vilket förmodligen är anledningen till att det bahrainska kungahuset vågar sig på en sådan offensiv nu, från att tidigare har talat om dialog med oppositionen. FN är förlamad, EU är splittrad och USA har egenintresse i regionen. Det sker för snabbt och på för många fronter för att Washington hinner med att tänka efter. Men Obama måste en gång för alla bestämma sig, ska den amerikanska utrikespolitiken revideras från grunden och därmed helhjärtat börja stödja demokratirörelserna i regionen, eller ska fegheten bibehållas för "stabilitetens skull", vända ryggen till för demokratikämparna och fortsätta ge sitt stöd till gamla dinosaurier från en svunnen tid?

Läs mer:
Bahrain: Martial Law Does Not Trump Basic Rights - Human Rights Watch
Opposition Leaders Arrested in Bahrain as Crackdown Grows - NY Times
Demonstranterna: Glöm oss inte - DN.se
Bahrain witnesses describe bloody crackdown - Amnesty International

1 COMMENT(S):

Vad gör man inte för lite godis?! Låt inte en (två) broar stå i vägen för dig. ;)

Och tack själv. Haha. :)