The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

The Great Debaters

Skolan är i full gång igen, där luftvägs- och lungsjukdomar står i fokus. Än så länge har vi kommit igenom en otroligt monoton föreläsning om astma hos barn, som var en pina att lyssna på. Luftförorenings- och arbetsbetingade lungsjukdomar, samt bilddiagnostik. Jag kan inte förneka att jag finner det en aning tråkigt, faktiskt är det mer än en aning tråkigt, men nu vet jag i alla fall att det inte är lungspecialist jag ska bli.

Efter att ha läst sisådär en sex timmar efter våra föreläsningar idag, kom jag hem hungrig och trött i skallen. Jag lagade mat minsann. Det blev till och med två-rätters, inte middag, men två rätters asian style. Det här är ingen matblogg, så ni får inga bilder. Till maten blev det underhållning i form av "Great Debaters" från 2007. Det är en absolut fantastisk film, som jag rekommenderar starkt.

"Great Debaters" utspelas på 1930-talet, i den starkt segregerade amerikanska södern. På Wiley College för svarta amerikaner, startas ett debattlag upp av professor Melvin Tolson. De unga debattörerna visar på knivskarpt intellekt och skicklig retorik, där motståndarna faller en efter en. Deras framgångshistoria gör att de får möjlighet att utmana rasgränserna, och som det allra första svarta laget debattera mot vita amerikaner. Vi får även en glimt av den djupa frustrationen och ilskan över de orättfärdigheter som de svarta dagligen måste uthärda, utstå och genomlida. Nog var det länge sedan, som en film fick mig att rysa och skaka av dess briljans, skicklighet och substans. I believe in the power of words.


The state is currently spending five times more for the education for a white child than it is fitting to educate a colored child. That means better textbooks for that child than for that child. I say that's a shame, but my opponent says today is not the day for whites and coloreds to go to the same college. To share the same campus. To walk into the same classroom. Well, would you kindly tell me when that day is gonna come? Is it going to come tomorrow? Is it going to come next week? In a hundred years? Never? No, the time for justice, the time for freedom, and the time for equality is always, is always right now!


Trailer.

Filmens bästa scen i mitt tycke. -Spoiler-

0 COMMENT(S):