The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Färre svenskar söker till Danmark

Sista anmälningsdatum för svenskar som ansöker om en plats på de danska universiteten gick ut den 15 mars. Det är samtidigt det datum som danskarna har för att söka in via kvot 2. Den slutliga sammanräkningen visar på att årets ansökning blir ett nytt rekordår, med ännu fler ansökare än föregående år. Sammanlagt 15.000 kvot 2-ansökningar inkom till landets universitet.

Utländska ansökningar från EU/EES länderna går däremot i motsatt riktning, en markant reduktion med hela 33 procent, från föregående års 3.150 till årets 2.113 ansökningar. Det största bortfallet står svenskar och norrmän för, med ca 600 färre i år.

Utbildningsministern Charlotte Sahl-Madsen (K) kommenterar utvecklingen enligt följande:
Det er for alvor ved at gå op for de unge i de nordiske lande, at det faktisk er svært at blive optaget på danske universiteter. De seneste år har der været væsentlig flere svenske og norske unge, som har læst i Danmark end omvendt. Med nedgangen i ansøgningstallene er der mulighed for at få skabt en bedre balance.

Med andra ord, är det danska ministeriet nöjd med resultatet av flera års ihärdigt arbete med att höja kraven för svenska ansökare, till en nästintill orimlig nivå. Det är nästan så att jag får associationer till Dansk Folkepartis enorma reklamplansch för några veckor sedan. Pia Kjærsgaard och en gränsbom figurerade tillsammans, med texten: "Det må være en grænse!" Ska man börja skratta eller gråta?

_______________
Läs mer: 
Kvote 2-ansøgere slår rekord i år 
Svenske studerende dropper Danmark

0 COMMENT(S):