The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Robotik inom äldreomsorgen

I takt med att antalet omsorgskrävande äldre stiger, saknas allt fler människor inom vården för att ta hand om dessa. Redan idag är det restriktioner på hur ofta vårdtagare får lov att duscha eller tvätta sig över hela kroppen. Om inte anhöriga tar sig an den uppgiften, görs det väl i genomsnitt en gång i veckan. Möjligtvis är många av dagens äldre fullt tillfreds med det, men det finns också dem som gärna velat bli tvättade oftare. Är det inte en självklarhet egentligen att kunna få ta en dusch eller bli tvättad när en vårdtagare själv önskar, snarare än när personalen känner att de har tid (och lust)?

Duschrobot med anpassade strålar.
Om nedskärningar fortsätter inom vården, ska man då börja tumma på hygienen för att personalen inte hinner med allt som borde göras? Eller kommer vi se en ny era av privatiserad vård och omsorg, där den som kan hosta upp mest pengar får högklassig omsorg på något lyxigt vårdboende med havsutsikt, medan övriga får nöja sig med underbemannade vårdboenden i kommunal regi där vårdtagare får sämre mat, omsorg och möjligheter?

Det finns ju ett alternativ som är mindre politiskt laddat; vad sägs om en hjälpande hand av robotar? Dagens Medicin rapporterar om specialkonstruerade toalettsitsar som tvättar och torkar ändan efter ett toalettbesök, som sedan tidigare prövas ut i Kolding, Danmark. Nu ska även specialkonstruerade duschrobotar utprovas för att se om dessa kan sköta tvättandet av sängliggande patienter. Dessa ska tydligen kunna anpassa vattenstrålarna efter personens form och storlek.

I dagens läge känner jag personligen att det kan vara ett bra komplement inom vården, för de patienter och vårdtagare som hellre önskar en automatiserad personlig hygienomsorg än att det står en annan människa som torkar en i baken eller skrubbar bort smutsen under fötterna. Vad tycker Ni, hör robotiken hemma i vård- och omsorgssektorn?

En annan typ av robot.

0 COMMENT(S):