The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Vårdbudget 2011 - Jobbskatteavdrag

Regeringens budget är klar, det blir ytterligare ett jobbskatteavdrag. För ett vårdbiträde blir det 189 kr mer i plånboken, medan en läkare får 634 kr mer, där höjd brytpunkt för statlig skatt inräknas. Sedan det första jobbskatteavdraget har vårdbiträdets skatt sänkts med 1.754 kr, medan läkarens med ca 2.181 kr.

Jag tänker inte skriva en lång essä om vad som är bra och mindre bra. Vad jag tycker kan sammanfattas med ett ord, uselt. Jag ser ingen anledning till att sänka skatten ytterligare, när det finns så mycket som dessa skattepengar hade kunnat läggas på istället. Saker som hade kunnat gynna oss alla. Den svenska skolan havererar just nu, där resultaten dalar och lärarutbildningens standard sjunker. Den svenska sjukvården drabbas av nedskärning efter nedskärning, där sjukvårdspersonal varslas och avdelningar läggs ner. Det sociala skyddsnätet ska inte avvecklas, där "det ska löna sig att arbeta" när man får några ynka hundralappar mer i plånboken, medan man riskerar att bli utförsäkrad och tvingas till socialbidrag ifall man blir sjuk eller drabbas av sämre tider. Infrastrukturen behöver byggas ut och miljöanpassas, det måste investeras i tågnätet och forskning i miljövänligare alternativ till kärnkraftsenergin och fossila bränslen.

Jag känner inte att jag behöver de extra hundralapparna i plånboken, när jag är färdigutbildad. Hellre vill jag att de används för att förbättra vår välfärd; skolan, sjukvården, omsorgen för våra sjuka och äldre. Jag vill att mina barn ska kunna gå på en bra skola i framtiden och att ingen ska behöva vara rädd för att bli sjuk eller utförsäkrad. Jag ser möjligtvis en skattesänkning för låginkomsttagare som bäst behöver de extra pengarna varje månad, men jag ser inget behov för höginkomsttagare. Jag ser hellre en långsiktig investering i framtiden, än en kortsiktig skattesänkning som ska vara "den mest jobbskapande åtgärden man kan göra", enligt Reinfeldt.

0 COMMENT(S):