The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Bekräftad i mitt kostval

Tidigare var det rapporter om omfattande vanvård på grisfarmar, där djuren gick i sin egen avföring och åt av sina egna på grund av brist på foder. Sedan var det kycklingar som inte bedövades med elchock när de hängde upp och ner i sina fötter innan slaktkniven skars mot deras strupar. Nu uppdagas det att det finns en utbredd och systematisk obedövad slakt av nötkreatur i EU, där det i genomsnitt tar 4-5 minuter innan djuren har dött av "förblödning" efter att slaktkniven har gjort sitt snitt.

Jag har försökt kolla upp hur nötkreaturens anatomi ser ut och om det ligger sanning i att det ligger "två stora artärer bakom halskotpelaren", trots att slaktkniven har skurit över nerver, mat- och luftstrupe, samt de stora artärerna i halsregionen. Om människans och djurens anatomi liknar varandra, borde det vara "små artärer" som är kvar. Finns det någon veterinär(-student) som vet? För mig har det en stor betydelse, eftersom stora artärer betyder att djuret är vid medvetande vid betydligt längre tid än i det andra fallet. Det är djurplågeri.

Hela den systematiska slakteriet känns väldigt obehagligt och motbjudande. Det är faktiskt äckligt. Bara beskrivningen av hur djuren föses in i s.k. "Weinbergtrummor", snurras upp-och-ner med huvudet uppspänt för att blotta strupen och sedan slaktas och förblöder, är minst sagt vidrig. Dessa trummor är förbjudna i Sverige.

Orsaken till att bedövning inte används säga vara på religiösa grunder (kosher- och halalslakt), men efter att ha blivit anvisad information och läst runt lite på nätet, reflekterar inte detta vad som menas med kosher- eller halalslakt. Att bedövning inte används, beror mer på en kostnadsfråga och kommersiella syften, anser jag.

0 COMMENT(S):