The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Prioritering av praktik

Tänk, tänk, tänk... Vi är knappt klar med första kliniska terminen, och studieadministrationen vill redan att vi ska tänka framåt till åttonde och tionde termin, det vill säga hösten 2011 och hösten 2012. Jag måste prioritera hur jag vill ha min praktik ute på sjukhusen. Ska jag ha medicinsk och kirurgisk nu? Ska jag vänta med det och ha allmän medicin/psykiatrin/valfritt först? Vill jag vara i Sverige och göra den eller vara i Danmark för den valfria perioden? Och på vilka avdelningar och sjukhus önskar jag vara på (har en två A4-sidor lång lista)?

Jag hade velat prova på att vara läkarkandidat i Sverige, men det betyder att jag måste få en avdelnings medgivande redan nu, inom en vecka. Varför så kort varsel? Jo, för att vår administration tycker om att leka med våra liv. I början av året fick vi veta att först efter sommaren var vi tvungna att ha det ordnat, men i förra veckan blev det nya besked minsann. Känns lite som att läsa medicin på ett östeuropeiskt universitet just nu (inget illa menat). Ska jag kunna fixa det på mindre än en vecka? Jag måste vara 100% säker också, för så fort jag har skrivit att jag ska ha min elektiva praktik utomlands (Sverige), får jag inte ändra mig. Händer något som gör att jag inte får det i Sverige så får jag heller inte göra praktiken i Danmark (förlorat min plats?). Inte ens om jag lyckas fixa det på egen hand. Nej, för allt måste gå genom universitetet. Fyrkantigt? No shit.

Jag funderar på att välja allmän medicin/psykiatrin/elektiva först, och medicinsk/kirurgisk senare. Måste dels stilla min nyfikenhet över psykiatrin, dels känna att jag är (mentalt och teoretiskt) bättre förberedd inför att hamna på en medicinsk och kirurgisk avdelning. Eller kanske... gah... jag vet inte. Eller kanske dra lott. Vill jag till Vejle, till tyska gränsen eller Esbjerg kanske? Måste tänka vidare... tänk, tänk, tänk...

5 COMMENT(S):

Puha sikke mange store beslutninger, svært men samtidigt spændende. Træls uni skal gøre det besværligt for dig!

 

Inte lätt men you can do it! Kul att ni får vara på svenska sjukhus trots att ni inte läser i Sverige ändå. Det är ju en fördel, kanske. :)

Jag vet ju redan vad jag vill bli. Men klart det finns mycket spännande att välja på. Psykiatrin är dock inget för mig. Pussen funderar dock på att bli psykiatriker, eller narkos kanske. Jag är nog (man vet ju aldrig) helt bestämt på kirurgin. Götta löve att karva i folk. :D

 

Det är ju sjukt jobbigt att du måste bestämma/fixa allt det där ju! Konstigt! Men du kommer säker på bra grejer! haha, kom till Århus ;D :P

 

Hej Steve!! Förstår verkligen din beslutsångest.. varför ska man behöva ta så stora beslut på så kort tid och så tidigt ! I KBH har vi haft kirurgiskt ophold och medicinskt ophold så jag kan bara utgå från det om jag ska råda dig till nåt. Vi hade ju inte läst ett piss medicin innan vi kom ut och det känns verkligen som att man skulle behöva lite mer kött på benen.. Dock är det himla konkret och lärorikt att vara på fx medicinsk avdelning och man kollar upp grejer på vägen och så, plus att man får mer förståelse för varför man ger vissa mediciner eller gör vissa saker med patienterna. Känns mer inspirerande att läsa kliniken sen, när man har sett det i praktiken, så att säga. Jag hade valt medicin/kirurgi om jag var du.. kort sagt.. Men det är säkert inte helt vrickat att välja det andra först, såklart.. kram Agnes/Lillgurkan

 

Lillgurkis! :-P Jag valde att ha allmän med/psyk/elektiv nu till hösten. Ska tänka noga på vad jag vill ha som elektivt. :-P Barnpsyk? Endokrin avd.? Aida och Rasha skulle såå mobba mig om jag väljer för mkt psyk. haha