The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

SOS Alarm

I kölvattnet av alla personliga tragedier som nu rullar fram när ett helt hop av grävande journalister försöker finna den gruvligaste historien, kan man fråga sig en sak: hur kan det gå till så här? Hur kan människor som behöver en ambulans, vägras detta och uppmanas till att själv ta sig in till akuten eller vart dem nu hänvisas vidare till, så att det kan gå så illa att människor dör när de hade kunnat få behandling?

Nu får man även läsa att det anställs människor som saknar medicinsk kunskap, där man ger dem en liten introduktionskurs och förväntar sig att de ska kunna göra rätt prioriteringar när människor ringer in till alarmcentralerna. Vid "behov" kopplas en sjuksköterska in. Är det bara jag som blir förskräckt? Visst är det riktigt att inte alla behöver ambulanstransport när de är sjuka, för det är ju en prioriteringsfråga så att de som allra mest behöver det, dvs akut sjuka, ska få den hjälpen. Men det måste ju vara kompetenta larmoperatörer som ska kunna skilja agnarna från vetet.

Dessutom pressar SOS Alarms ägare, dvs svenska staten och SKL, på att verksamhetens årliga vinstmarginal ska vara minst 12 procent (2010: 0,5%). Min åsikt är denna, SOS Alarm är en del av sjukvården och sjukvården i Sverige ska aldrig vara vinstgivande på något sätt. Det ska sitta kompetenta operatörer på larmcentralerna där sjuksköterskor ska ta sig an ärenden av medicinsk natur för att kunna avgöra vilka tillfällen som ambulanstransport är livsviktigt att få. Ifall det snålas med ambulanser för att det finns för få, ska det inköpas fler fordon, slutdiskuterat. Att ägarna (staten aka den borgerliga regeringen) pressar på en ökad vinst tyder bara på vart sjukvården i Sverige är på väg. Även om regeringen inte säger det rakt ut är sanningen den att vi kommer att få se en privatisering av sjukvården ifall de borgerliga får stanna kvar vid makten i ytterligare mandatperioder.


0 COMMENT(S):