The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Syddansk Universitet - Campus Odense

Vi väljer en utbildning utifrån många olika grunder. Var vi sedan önskar läsa denna utbildning, kan likaså bero på en hel massa saker, varibland en av dem är studiemiljön. Personligen tänkte jag inte särskilt mycket på Odense som studentstad eller hur campus såg ut eller hade att erbjuda, utan jag tänkte primärt på hur utbildningen var strukturerad samt vilken form av tentamen som användes.

Likväl finns det säkerligen ett intresse av att veta hur Campus Odense egentligen ser ut. Det ligger cirka 5 km sydöst om stadskärnan, mitt bland skogspartier och åkrar. På sommaren är det fantastiskt vackert, men om vintern vill man bara skolka från skolan för att det är en pina att cykla ut i piskande snöstorm (om vägarna ens är skottade vill säga). Campus Odense har ett smeknamn, "Rustborg" - efter de karakteristiska rostiga väggpaneler som beklär universitetets yttre väggar. Det är grå betong och rostiga takgaller inomhus. De nyare tillbyggnadslokalerna är däremot ljusa och väggarna är klädda i ljusa träpaneler (min favoritavdelning). Sedan jag började har de verkligen jobbat med att förbättra studiemiljön; med nytt möblemang, fler och bättre läsesalar, samt nya utrymmen för studenter.

Medicinstudenterna håller till på campus under de första 3-4 terminerna, varefter undervisningen successivt flyttas in till "mini-campus" för medicin- och kiropraktorstudenter i anslutning till universitetssjukhuset. Just nu finns byggnadsplaner på ett nytt "supersygehus" (starkare centralisering och specialisering av sjukvården i Region Syddanmark), i anslutning till var universitetet ligger idag. Vilket betyder att framtida medicinstudenter kommer att vara mindre "isolerade" från övriga universitetsstudenter. Det sker i varje fall inte under min tid här i Odense. :-)

Bilder från Syddansk Universitets Facebook-sida.

3 COMMENT(S):

Vi planerar för fullt vart vi vill studera. Vart vi vill bo. Svårt det där. Men det lutar mycket mot Göteborg, det gör det. Uppsala kanske, Stockholm... Svårt. Haha.

Och du trodde alltså att Adam följde mig till lektionerna?! Du är mer mupp än vad jag anade. Haha. Vem tar du mig för, huh? ;)

Och angående plastikkirurgi så vet jag inte men många tror det när jag säger kirurgi. Kanske för att jag är utseendefixerad (eller medveten skulle jag snarare säga, inte fixerad). Men det är nog inte den slags kirurg jag vill vara. Isåfall.. Åh nu tappade jag ordet, inte skönhetsplastikkirurg utan.. a du vet vad jag menar. Mer brännskadade, missbildningar, etc.

Och tentan gick bra. Var nog din lyckoönskning som räddade mig. ;-)

 

Hej Steve
Sjukt bra blogg! (till och med "professionella" syo-websiter hänvisar till din blogg, för tips)
Jag har kommit in i Århus, och är redo! (visserligen helt vilse och vet inte vad som väntar alls :S, men kul blir det nog).
Fråga: Är det så att det fortfarande är bestämmelser om att man som nordisk student får skriva på sitt eget nordiska språk? Dvs, får jag skriva svenska i skolan, och i så fall, gäller det all skola eller bara sluttentamen?

Tack,
Freja

 

Hej Freja!

Grattis till studieplats på AU! :-)

Vi får skriva på svenska här på SDU, men vissa studenter på AU har tidigare kommenterat att de inte får göra det mer. Så jag vet inte om det är den officiella hållningen från ledningen. Men egentligen ska skandinaviska accepteras hos alla danska lärosäten, enligt överenskommelser mellan de nordiska regeringar.

MVH,

Steve