The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Questions & Answers II

Hujedamej, tror det är dags att försöka svara på era frågor från förra månaden! Bättre sent än aldrig, som man säger. För skjuter jag upp det, får ni säkert vänta till efter kommande tenta, då jag igen ska på blixtvisit i Malmö i helgen för en kusins student och eventuell "dop-middag", som jag kallar det. Rumours are true, jag har fått en syssling till (som jag är osäker på namnet)...

Förra gången (året) jag hade en frågestund blev det en del frågor om läkarprogrammet, vilket inte har skett denna gång. Jag tolkar det som att mina andra inlägg som är fokuserade på det ämnet har fyllt behovet. Let us begin.

*


Okej, vad motiverar dig att plugga vidare när det känns som allra tyngst? 
Vetskapen om att jag gör det som jag nästan alltid har velat göra, driver mig vidare. Jag vill inte använda uttrycket att jag "brinner för läkarvetenskapen", men nog misstänker jag att läkarprofessionen kanske ändå är mitt kall! För att kunna arbeta med det, måste jag fortsätta plugga vidare, oavsett hur tråkigt det må vara. Det är ett så brett ämne, att man omöjligtvis kan tycka att allt är intressant, därför får jag stå ut med det som jag tycker är urtrist, för att sedan le igenom andra mer intressanta kurser.

Dessutom, får jag ju belöna mig själv när jag har slitit hårt under någon kurs. Eller ja, varje inte belöna sig hela tiden? "Because we're worth it!" ;-)

Och vad är ditt bästa pluggtips till någon som är notoriskt dålig på att koncentrera sig på the task at hand? 
Jag kan själv vara väldigt distraherad till tiders och kan få en massa konstiga idéer för mig, som jag måste genomföra innan jag kan komma vidare med nästa sak. Vad som fungerar för mig är att jag avskärmar mig från allt roligt/distraherande/känslomässigt. Jag bänkar mig helt enkelt i en tyst läsesal ute på universitetet eller mörkar ner här hemma, stoppar öronproppar/iPod i öronen och helst ska internet vara bortkopplat! Facebook är djävulens påfund!

Hur är din dröm/framtida partner? Och hur ser den personen ut?  
Blää...! Tycker inte om att jag måste berätta hur den personen ska se ut, visst är utseendet det första jag ser (och suktar efter), men det skiljer sig åt från gång till gång. Jag kan i alla fall erkänna att jag inte kollar särskilt ofta efter asiater. Framtida partnern är en som delar min syn på livet, ser världen bortom den trygga skandinaviska bubblan, har ett mål med sitt liv, omtänksam, allmänbildad, och ska (anstränga sig för att) komma bra överens med min familj och mina vänner.

Vad anser du är meningen med livet..? 
Att försöka lämna ett avtryck, göra en skillnad och hjälpa till att förbättra världen så gott det nu går. Att känna sig behövd, att älska, att uppnå sina mål och förväntningar, att finna harmoni och leva det goda livet utan fruktan för vad som väntar efteråt.

Jag undrar hur läkarstudierna skiljer sig mellan Alborg och Århus - känner du till något om det?
Aalborgs läkarprogram är ju ännu i dess vagga med sina första studenter förra året och jag vill påstå att de första kullarna kommer att fungera som försökskaniner. Det tar tid för ett universitet att komma in i rutinerna, samla tillräckligt med feed-back från studenter för att kunna förbättra och leva upp till de förväntningar som studenterna stället på utbildningen. Rent innehållsmässigt ska det ju motsvara vad alla andra studieorter erbjuder, annars hade de inte fått examinationsrätt. Jag måste erkänna att jag inte har någon större koll på upplägget heller.

Århus är större, säkert roligare att befinna sig i och många många fler medstudenter att leka med. Det enda som skrämde mig var ettårsproven, där allt under första året ska tentas av. Men som med allt annat, man anpassar sig när man måste. Kanske någon av mina framtida kollegor i Århus som vill berätta något mer om läget kanske? :-)

Vilken serie är din favoritserie och varför? 
Jag har flera serier som är lika mycket favoriter hos mig! Glee, för att de hjälper mig upptäcka okända artister och det finns en hög igenkänningsfaktor i serien! Identitetssökning är centralt. Supernatural, för att jag älskar paranormala teorier och just denna serie har en perfekt balans mellan action/handling/paranormalitet/verklighet. Dessutom har det en bra story, egna unika Gud/himmel-helvete/demoner-teorier, samt att det aldrig går till överdrift. Modern Family, för att jag skrattar dubbelvikt! Game of Thrones, är min nya älskling! Otroligt snyggt gjord, genuin, hög nivå på intrigerna, fantasyvärld, bra story och riktigt bra skådespelarinsatser!

Om du fick byta kön för en dag - vad skulle du utnyttja denna tid tillfullo med?
Ehm, lära känna min nya kropp? ;-) Förstå sig på hur komplicerat kvinnor kan tänka och gå i klänning och högklackat. :-P

Om Durian-frukten utplånades (hoppas kan man alltid) vilken är då favoritfrukten?
Vah?! Vad är det för en underlig fråga? Durian är frukternas konung! Inget snack om saken. Dess hängivna drottning är kaki-frukten (sharonfrukt). :-)

I ärlighetens namn - bästa bloggaren? Ja. Jag vet ju redan att jag är självutvald här men tack på förhand. 
Höhö, i ärlighetens namn, läser jag ganska få bloggar. Av dem är det ganska självklart att Gaymasen.se är bästa bloggaren. ;-) Bloggen är rolig, självutlämnande, stundom allvarlig och den uppdateras oftare än vad jag hinner läsa! Så grattis för det Christoffer, you are my favourite!

Hur tänker du när du väljer kläder på morgonen?
Att jag väljer rätt kläder så att jag inte fryser! Något mörkt med något ljust, matchande skor och accessoarer. :-)

Har du bestämt dig för vilken specialitet det kommer bli? 
Det har blivit mer förvirrande efterhand, vill jag påstå. Pediatri är en möjlighet, psykiatri som många avråder mig ifrån, internmedicin med diverse subspecialiseringar har jag börjat fundera över där endokrinologi, kardiologi och allergologi känns spännande, slutligen har jag börjat tänka på om allmänmedicin kan vara något för mig. Som ni ser, en hel soppa...

Vem är din favorit BFF?  
Finns inga favoriter. Alla ligger mig varmt om hjärtat. ;-)

Varför ville du läsa medicin? =) 
Jag måste erkänna att mina syften inte alltid varit ädla. När jag var yngre minns jag att jag tänkte mycket över att "bevisa för andra att jag kan". Hade man bra betyg, men i övrigt inte så mycket annat att komma med, var det väl ganska upplagt att man ville söka sig till ett högstatusjobb. Som tur är, mognade jag och kom på bättre tankar. Jag sköt undan tankarna på läkarprogrammet under gymnasiet för att öppna så många dörrar som möjligt, listade upp en massa möjliga yrkesval och uteslöt sedan en efter en. Jag tycker biologi/anatomi är det mest intressanta som finns, vill arbeta med och förbättra människors hälsa, fascineras av läkarvetenskapens enorma utveckling under det senaste seklet, sist men inte minst vill jag gärna att mina kunskaper ska kunna hjälpa andra sämre lottade människor. Jag ska vid någon tidspunkt i mitt liv åka ut i världen och arbeta med projekt av olika slag. Mamma är inte glad över att jag flyr landet, men det får hon leva med. :-P

*

Följdfrågor? Lämna dem nere i kommentarsfältet. Bonjour mes amis!

Helt utslagen efter alla frågor...puh.

1 COMMENT(S):

Haha kul att läsa. Speciellt all förvirring om specialisering. WHAT TO DO WHAT TO DO??? Inte lätt minsann.

Och tack för finfina ord, även om jag planterade orden i din mun lite där. Höhö. ;-)

Hade en som skickade mail igår att hon varit bortrest ett tag, kom hem och hade typ 124 inlägg att läsa. Bara min blogg. Det tog sin tid skrev hon. ^^

Nu ska jag sova och ta en lååång sovmorgon. Sen ska jag utplåna Durian. ;)