The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Sydsudan - En ny stat är född

Jag gladde mig med folket i världens yngsta nation, Sydsudan, när de firade sin självständighet vid midnatt idag. När jag i januari skrev om folkomröstningen som hölls i södra Sudan om en eventuell självständighet, var jag minst sagt oerhört skeptisk till hur det hela skulle föregå och särskilt ifall Sudans president Omar al-Bashir skulle respektera omröstningens resultat. Blodutgjutning har uteblivit och inga större konflikter har skett efter maj, sedan norr och söder enades om att dra tillbaka sina respektive trupper från gränsen länderna emellan.

Firandet idag är en glädjens dag, särskilt med tanke på att över två miljoner människor har förlorat sina liv och fyra miljoner befinner sig på flykt, under det över 20 år långa inbördeskriget regionerna emellan, innan ett fredsavtal skrevs under 2005. Kriget är över för stunden i alla fall, men många svåra utmaningar och prövningar återstår för det unga landet.

Läkare utan gränser som bistår med medicinsk hjälp i landet sedan 1979, varnar för en humanitär kris. Cirka 75% av den sydsudanesiska befolkningen saknar tillgång till sjukvård, var tionde barn dör innan de fyller ett år och mödradödligheten är hög. Andra stora problem är den utbredda korruptionen i landet liksom den utpräglade analfabetismen.

0 COMMENT(S):