The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

Lördagen den 20 augusti 2011

Tionde dagen

Trots att vi sover de där åtta timmarna varje natt, som är rekommenderat, är vi alltid lika trötta på morgonen. Till och med Aida, som är den morgonpigga av oss tre har hängläpp vid frukostbordet. Alla sitter i sin egen lilla värld med smått tomma blickar. Visst, jag överdriver möjligtvis en aning, men all stress varje gång vi går över gatan (snarare en förskräckt zick-zackande dödsflykt), tar en tuk-tuk mellan ställena eller att ständigt behöva hålla samtliga säkerhetsbarriärer uppe för att inte bli lurade, bedragna och undvika alla ljusskygga typer, tar på psyket. Vi är så misstänksamma att vi inte litar på någon, oavsett vad de utger sig för att vara. OK, polis och militär måste vi nog tro på, särskilt när dessa går omkring fullt beväpna som om det vore krig på gatorna.

Militär finns utstationerade vid alla viktiga byggnader, de står bakom bunkrar byggda av sandsäckar och har vapnen riktade mot alla förbipasserande. Jag är inte säker på att jag känner mig så mycket säkrare, snarare att vi beger oss in i någon krigszon. Utanför alla västerländska och finare butiker finns vakter, vid restauranger och kaféer som är riktiga turistmagneter är vakterna till och med beväpnade och genomsöker samtliga besökares väskor. Även banker och större växlingskontor har denna säkerhet. Det är verkligen hög beredskap i Indien, måste jag säga. Kanske behövs det i förebyggande syfte och att lugna folket och turister efter vad som skedde för inte så länge sen, samt de senaste årens våldsattentat.

I skrivande stund är det en pågående massdemonstration här i New Delhi. Anna Hazare (Mr) har blivit frontfigur för folkrörelsen mot korruption i Indien och pressar regeringen att genomföra antikorruptionslagar, genom hungerstrejk. Vi märker det knappt eftersom Delhi är så stort och vi försöker att undvika de stora folksamlingarna. Men vi ser hans supportrar på gatorna, unga människor åker fram på gatorna i mopeder och håller indiska flaggan, butiksägare har pins på kläderna eller den karakteristiska mössan (liknande en kockmössa) som Hazare har på sig. Det utlyses stödstrejker bland företagare.

Idag bokades en resa till Agra för att besöka Taj Mahal. Förväntningarna är höga, men jag är säker på att de infrias.

0 COMMENT(S):