The Voice of Steve

Nil desperandum - Never despair. A medical student's journey in Odense

8 to 5

Det var en djävulsk lång dag idag, den längsta på väldigt länge. Ibland förstår jag inte varför de inte kan omfördela föreläsningarna lite bättre, så att den dagen vi har två föreläsningar, kanske vi kan öka på till det dubbla. Istället sitter vi på baken från kl 8.00 och går hem först vid kl 17.00. (Observera att danskar inte har schemalagda lunchpauser.) Tydligen är det brist på de stora auditorierna, vi har efterhand blivit så många på studiet.

Dagens föreläsningar handlade om binjurarna, hypoglykemi (lågt blodsocker) och senkomplikationer av diabetes mellitus. Binjurarna är pyramidformade strukturer som sitter ovanför våra njurar och är viktiga hormonella organ. De producerar aldosteron som reglerar natrium/kalium balansen i kroppen och sekundärt blodtrycket, kortisol som är viktigt för bl.a. metabolismen, hantering av stressituationer och blodtrycket, manliga könshormoner, samt adrenalin och noradrenalin. Diverse sjukdomar orsakad av brist eller överproduktion av hormonerna genomgicks.

Vad händer vid lågt blodsocker? Vilka symptom ses? Ja, nog stämmer det att man kan bli aggressiv. Jag vet det av egen erfarenhet, tålamodet tryter och sen hugger jag till ifall jag inte får mat i tid. Vill man se mig sur och ilsken, släpa med mig omkring på stan och leta efter en restaurang eller ett kafé när jag i förhand är hungrig. Då får du se en ilsken en som studsar upp och ner och till slut bara drar iväg till närmaste ställe för att finna socker. Humöret förblir rubbad resten av dagen. Så, djävlas inte med mig.

Och bilder på diabetiska fotkomplikationer och -sår är lite väl magstarka för att lägga upp på bloggen. Till och med medicinstudenter rynkar på pannan och kisar lite, för att det kan se så förfärligt läskigt ut. Det roliga är ju när föreläsaren talar om att "det ser ju bra ut det där", om en amputerad framfot med ett öppet gapande vätskande sår. Men fördelen är ju att patienten trots allt behåller gångfunktionen. Det är det viktigaste.

5 COMMENT(S):

Najs inlägg alltså! Det är lite skoj för det där med diabetes och hypoglycemi håller vi ju på med just nu också! Eller vi koncentrerar väl oss mest på att GLUT-4 receptorer inte kan ta upp glucose och att det bildas ketonkroppar (eller vad det nu kan heta på svenska)... Men lite skoj är det allt!

Btw så är den vänstra binjuren helt klart halvmåneformad ;)

Sv. Det är för att vi har sådana holdtimmar och det är med studentundervisare och våran är i klinik nu så därför blir det sent. Störigt men vad ska man göra?

 

Haha, låter som mig. Adam säger rätt så snabbt "ÄT NÅGOT", om jag börjar på att bli grinig. ^^

Och duuu. Passa dig. Jag är fuck-to-the-hell-no inte tråkig. En fluga liksom, boring? Pfft ;-)

Bara för det ska jag fresta dig - nu ska vi äta JORDGUBBSTÅRTA. Mohahaha!

 

Working nine to five! Dollllllyyy wiiihhooooo.... Drar bort en timme då du sitter på fb och DN samlat sett, under alla gårdagens föreläsningar...

 

hahah, jag sätter teet i halsen..! Visst, DN...under pauserna. ;-) Fb är ju snart passé...

 

hahah yeah right. Stevie... jag tycker att voiceofsteve har blivit no-voiceofsteve.... uppdatera oftare!!! I need you...

Nästan som att vi borde ta en gåtur med Moshi i koppel och lägga upp bilderna på fb... :) Moshi tränger till det iaf...